logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Ames, Dordrecht

In 1905 begon oud-oom Jan Ames, veertien jaar voor de geboorte van Jan Ames jr., in Leerdam een smederij annex winkel in rijwielen en huishoudelijke artikelen.
Een jaar later stapte zijn broer Engel ook in de zaak en werd dit bedrijf onder de naam van de Gebroeders Ames ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De twee broers, voormalige leraren aan een Ambachtsschool, hadden met hun smederij een constructiewerkplaats voor ogen maar gingen tot een tweewielerhandel over.
Vanaf het moment dat de eerste auto’s hun intrede deden, werd ook een autohandel gestart en de broers verkochten Opel en Ford.
De zaken liepen goed. In 1927 behaalden ze als Ford-dealer een recordomzet van niet minder dan 53 wagens in een maand. (overgenomen uit "Ames staat er achter")

historie

Ames in Dordrecht heeft veel informatie staan over zijn rijke historie op zijn  website.

Op YouTube staat deze video die werd gemaakt ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan.

Klik hier voor een 120 pagina tellende publicatie "Ames staat er achter".
Ames staat op Wikipedia.

De oorsprong komt voort uit Gebr. Ames dat in 1905 werd opgericht. Ames en Auto, dat verband bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. In 1905 werd door de grondleggers van het bedrijf een smederij overgenomen in Leerdam en groeide uit tot rijwiel- en motorhandel. In de jaren 20 volgde de autohandel en in 1947 kreeg Ames het Volkswagen agentschap.

Ames vestiging Leerdam
Foto Ames Leerdam (wikepedia)

Van Tiddo Bresters kregen we de onderstaande foto's uit zijn collectie.

19 02 07 artikel uit Ames krant

55 Dordrecht Ames garage aan de BrouwersdijkAmes garage aan de Brouwersdijk in Dordrecht

64 Zwijndrecht Ames garageAmes Zwijndrecht aan de Langeweg

75 Papendrecht Ames vestigingAmes Papendrecht