logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Hulleman, Gouda

Voor Automobielbedrijf J. Hulleman N.V. was 1971 een belangrijk jaar vanwege het 100-jarig bestaan.
De geschiedenis van het bedrijf is in een boekwerkje vastgelegd. Klik hier voor de PDF hiervan.

Pieter Hulleman, in 1842 te Edam als zoon van een brood- en scheepsbeschuitbakker geboren, begint een zaak in Gouda. Pieter had het vak van zadelmaker, rijtuigbekleder en stoffeerder geleerd. In de loop van de jaren ziet hij kans een aardige zaak op te bouwen. In 1895 wordt Pieter Hulleman getroffen door een ernstige ziekte. Zijn zoon, de heer J. L. Hulleman wordt van de HBS afgehaald en moet tijdens de ziekte van zijn vader de zaken waarnemen. Gelukkig herstelt Pieter Hulleman binnen niet al te lange termijn.

Het bedrijf Hulleman schakelde in april 1910 over op de verkoop en reparatie van rijwielen. De zaak bloeide op. Jammer was het, dat de in 1914 afgekondigde mobilisatie roet in het eten gooide. Een direct gevolg ervan is, dat Hulleman jr. in dienst moest. Zijn standplaats wordt Utrecht. Met behulp van een zuster en een broer en een goede monteur die niet in dienst hoefde wordt de zaak draaiende gehouden. Omstreeks 1920 verkoopt Hulleman de eerste T-Ford. Het duurt nog tot 1924 voordat de Fordfabriek Hulleman verzoekt Official Ford Dealer voor Gouda e.o. te worden. Inmiddels is een garage van 400 m2 aan de Spieringstraat in gebruik genomen.

de zaak aan de SpieringstraatDe zaak aan de Spieringstraat

1922 Hulleman Gouda1922 Hulleman Gouda

Hulleman bIn de Ford gids van 1939 staat deze pagina's over Hulleman die toen aan de Kleiweg 20 in Gouda gevestigd was.

Ford Hulleman 2022 04 10 0018

Hulleman

de nieuwe zaak

Een hoogtepunt van de firma was de bouw van een groot pand aan de Parallelweg in Gouda dat in 1965 werd geopend. In 1971 had NV Hulleman ook twee filialen in Waddinxveen en Reeuwijk.

Ottocar was een voortzetting van de firma Hulleman. De naam kwam van Otto Kruizinga die de zaak voortzette na het overlijden van de heer Hulleman. Het bedrijf werd verhuisd naar een nieuwbouw aan de Edisonstraat. In 1993 nam Van Bunningen, de Goudse Ford-dealer, Ottocar over. In 2015 kocht Autohaag Zeeuw (AHZ) de Ford-dealerholding Van Bunningen.

Klik hier voor een verhaal van Herman Voogel die werkzaam is geweest bij Hulleman en Ottocar waarin hij o.a. schrijft over zijn tijd bij de Ford-dealers.