logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Baan Twente, Zuna (Rijssen)

Baan Twente heeft haar naam de danken aan de oprichter Jan Baan die in 1966 met zijn "handel in automobielen" de basis heeft gelegd voor dit familiebedrijf. De roots van Baan Twente liggen in Zuna (Rijssen). Aan de Provincialeweg Zuna 2 waar ooit Autobedrijf B.J Baan is opgericht staat inmiddels een complete dealerorganisatie waar dagelijks meer dan 25 personeelsleden voor u klaar staan.

Tijdslijn

1966 Oprichting en vestiging Baan Twente in Zuna (Rijssen)
1981 Officieel Mercedes-Benz dealerschap
1991 Overname Beimer
1993 Overname Runa
1999 Opening nieuwe locatie Hengelo
2004 Bouw smartcenter
2009 Uitbreiding werkplaats bedrijfswagens Hengelo
2009 Opening schadeherstel Hengelo
2010 Fuso dealerschap
2011 Verbouwing Oldenzaal
2012 Opening volledig verbouwde vestiging in Rijssen
2012 Opening bedrijfswagen showroom Hengelo
2014 Joint-venture met Noordegraaf - Ford
2015 Oprichting Baan Schade Service (schadeherstel voor Ford en Citroën)
2017 Overname Ford bedrijven Noordegraaf en Fischer
2018 Start Mobility++
2019 Vernieuwde vestiging in Rijssen voor Mercedes-Benz en Ford

DSC08474
Professionaliteit, toegankelijkheid en passie voor mobiliteit behoren vanaf 1966 al tot de kern van de dagelijkse bedrijfsvoering. Deze kernwaarden hebben er voor gezorgd dat Autobedrijf B.J Baan 15 jaar na de oprichting officieel Mercedes-Benz dealer is geworden. In 1991 zijn Beimer (Mercedes-Benz personenwagens) en Runa (Mercedes-Benz bedrijfswagens) overgenomen. Gedurfde en innovatieve stappen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het feit dat Baan Twente inmiddels dé Mercedes-Benz dealer in de regio Twente is. De moderne hoofdvestiging werd in 1999 geopend in Hengelo en met een servicevestiging voor bedrijfswagens in Oldenzaal opereert Baan Twente, na de overname van de Ford dealerbedrijven, momenteel vanuit 7 locaties met meer dan 200 personeelsleden.

Het onderstaande stuk is geschreven door John H.R. Pronker.
De foto’s zijn van Hélène M.E. Winkeler en York Hendrixen, de social mediaspecialist van Baan Twente

BAAN TWENTE: de geschiedenis en toekomst van een Mercedes-Dealer.

Gottlieb Daimler had de uitspraak: „Das Beste oder nichts“ Maybach probeerde dat te overtreffen met „Nur das Beste“. Maar bij BAAN TWENTE zou men zelfs met beide uitspraken niet uitkomen, want buiten wat deze pioniers van de automobielindustrie in hun gedachten hadden, kan men bij deze dealer van onze fantastische MB-producten nog de term duurzaam toevoegen.

Op een mooie herfstdag bezocht ik samen met mijn fotografe, die ook mijn echtgenote is, bovengenoemde Mercedes-Benz dealer en wij spraken met de oprichter alsmede zijn opvolger, resp. Jan Baan en Gert-Jan Baan, beiden in hun eigen tijd en stijl gepassioneerde ondernemers.

HOE HET BEGON:
Jan Baan (bouwjaar 1946) begon op 18-jarige leeftijd Kreidler Florett bromfietsen te verhandelen. Ondertussen was hij met zijn studie bouwkunde begonnen omdat vader Baan vond dat hij timmerman moest worden.
55 Jaar geleden, om precies te zijn 1 mei 1966 begon letterlijk en figuurlijk voor hem „DE ARBEID“ en werd hij ingeschreven bij de KvK waar hij heel toepasselijk in z’n MB 180 D kwam voorrijden.
De ambtenaar adviseerde hem nog in loondienst te blijven want dan had hij zekerheid, maar Jan sloeg dat advies gelukkig in de wind en begon in de avond zijn studie voor het middenstandsdiploma en diverse vestigingsdiploma’s. Overdag was hij druk bezig zijn netwerk in Duitsland uit te breiden waar hij de „MB-Jahreswagens“ kon kopen en importeren. Dit zijn wagens die door Mercedes-Benz medewerkers met een aanzienlijke korting gekocht kunnen worden maar na één jaar weer moeten worden doorverkocht met een maximale km-stand van 10.000. Hier heb je de win win situatie. Voor „de opkoper“ in dit geval Jan Baan is een perfecte auto gekocht voor een redelijke prijs. De medewerker van Mercedes krijgt nog geld toe en kan zo weer een nieuwe en wat duurder model kopen.
15 september 1981 dus 40 jaar geleden was ook een hele belangrijke datum, want toen kreeg Jan van de AGAM het officiële MB Dealerschap voor de gebieden Rijssen Hellendoorn Wierden en Enter. Het dealerschap mocht niet groter zijn, daar er toen veel dealers waren met hun eigen wijk. Samen met broer Wim werd deze uitdaging aangenomen en gaat het bedrijf flink groeien.
Vijf jaar later in 1986 werd een hele nieuwe werkplaats gebouwd en ontving Baan als eerste Mercedes-Benzdealer het ISO 9002 certificaat. En hier begint dan ook hetgeen ik in het begin van deze reportage genoemd heb de duurzaamheid. Het hele gebouw wordt met grondverwarming verwarmd. Inmiddels met alle uitbreidingen ligt hier 27 Kilometer buis.
Weer vijf jaar later werd Beimer in Enschede (de eerste dealer na de 1e Wereldoorlog) overgenomen en het bedrijf omgedoopt naar Baan/Beimer en dan gaat alles in sneltreinvaart. In 1994 wordt een showroom in Rijssen van 1200 m² gebouwd en een paar maanden later wordt de RUNA in Almelo opgekocht. Ook hier komt de duurzaamheid weer om de hoek kijken. Speciaal glas, zonnepanelen en zo heeft men in de showroom en kantoren een constante temperatuur van 21°C en in de werkplaats van 17°C.
Hierop aansluitend heb ik het natuurlijk over mijn stokpaardje, de elektrische auto of de waterstofversie. Hier staan wij lijnrecht tegenover elkaar. Jan pro elektrisch en ik pro waterstof en doordat wij beiden ouderwetse doorgewinterde ondernemers zijn geven we elkaar terecht geen haarbreedte toe. Maar om uit de impasse te komen ontdekken we een overeenkomst, nl. het behoud van verbrandingsmotoren op aangepaste brandstoffen, met nauwelijks CO² uitstoot.
In 1996 wordt aan de A35 bij Hengelo grond aangekocht. Er wordt daar een showroom met werkplaats opgetrokken die gezien mag worden. Terecht want het is zoals de makelaars het tegenwoordig roepen een echte zichtlocatie. Achter loopt het Twentekanaal, door de gemeentelijke herindeling wordt e.e.a. omgedoopt in Twentestad en de Baan Brothers overleggen met de toenmalige burgemeester om hun bedrijf om te dopen in Baan Twente.
In dat jaar komt ook Gert-Jan Baan (Bouwjaar 1970) in de zaak en krijgt nu na zijn privé opvoeding een bedrijfsopvoeding hetgeen hem goed afgaat. Nadat ik met beiden door het bedrijf en hun enorme Mercedesverzameling ben gelopen ga ik dan ook over om Gert-Jan te vragen wat zijn ideeën waren en nu zijn. Gert-Jan begint meteen te zeggen dat hij zijn vader een visionair vindt. Dat hij dat in zijn vader het meest bewondert. Tenslotte heeft hij t/m 2008 met zijn vader en t/m 2010 met zijn oom de zaak geleid. Maar voordat de „Oude Garde“ er uitging had hun financieel – directeur hen gewaarschuwd dat men goede jonge vervangers moest gaan zoeken en zo geschiedde. Gert-Jan is tot op vandaag de dag dan ook blij dat men zo te werk is gegaan en dat hierdoor
het bedrijf is wat het nu is te weten:
a. De allerbeste MB-dealer van 2021 van Nederland
b. Het meest duurzame bedrijf
c. Het bedrijf met het minste personeelsverloop
d. Nog een echt familiebedrijf
Zij zijn overigens ook officieel MB Classic Partner, want zowel vader als zoon zijn zelf verwoede verzamelaars hetgeen hun Museum ook toont. Vader heeft in zijn eigen tijd intensief dat prachtige mobiele erfgoed bewaard en gekoesterd. Zoon is helemaal verzot op het AMG-geweld. Het laatste moet men niet al te letterlijk nemen want hij heeft een enorme hekel aan auto’s met niet toegestane decibels, alsmede niet onderhouden auto’s die met hun uitlaatgassen het milieu onnodig belasten en heeft ook een drang naar originaliteit. Ik sluit mij ook helemaal bij dit statement aan.
Hoe zie je de toekomst Gert-Jan?
„Het wordt steeds uitdagender om niet te zeggen moeilijker. Maar samen met mijn zus Louisa en mijn zwager Gerd van der Kolk die Alg. Directeur is, zijn we niet bang voor de toekomst.
De trend is dat Mercedes-Benz nu zelf ook auto’s rechtstreeks gaat verkopen via internet. Daimler Trucks is nu al gesplitst bij het concern, cross selling is hierdoor aan banden gelegd.“
Wij discussiëren hier wat over maar komen samen toch tot de conclusie dat de echte autoliefhebber toch bij de dealer komt praten en daar om advies gaat vragen. Verder zorgen dat je de juiste mix van nieuw en gebruikt kunt aanbieden. Goede werkplaatsservice helpt natuurlijk ook dat men bij de dealer blijft. De zogenaamde 9+ klanten waarbij we hun verwachting proberen te overtreffen, is elke dag weer een nieuwe uitdaging.
Daarna komt het gesprek op zijn zoon, Matthijs Baan die inmiddels 14 jaar is. Toen hij naar de middelbare school ging heeft Gert-Jan hem als beloning een vader/zoon roadtrip aangeboden naar Duitsland en zijn ze samen naar de Nürburgring gereden en wat testrondes gedaan, vervolgens naar het V8 Hotel in Keulen gegaan om te overnachten. En vervolgens door naar Sindelfingen, waar de fabriek uitgebreid werd bezocht, ook een bezoek aan het unieke Mercedes museum van „Das Haus“ mocht uiteraard niet ontbreken.
Dus wat de toekomst betreft zit het wel goed met dit familiebedrijf. Want als je zo jouw zoon opvoedt, dan glijdt hij automatisch in de sfeer en passie die het bedrijf Baan Twente uitstraalt.
Na nog door Jan Baan voor de lunch te zijn uitgenodigd, verlieten wij het mooie Twente met weer heel veel inspiratie. Wij reden naar huis in de S 500 L die een knipoog gaf naar haar broertjes en zusjes die achterbleven bij dit prachtige bedrijf.

Tekst: John H.R. Pronker
Foto’s Hélène M.E. Winkeler en York Hendrixen social mediaspecialist Baan Twente