logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Havas, Hilversum

Havas was een Nederlandse fabrikant van sportwagens en cabriolets.

havas-beachcomber
Havas staat voor Hans van As, een garagehouder uit Hilversum. In de jaren '70 en '80 was de HAVAS-garage gevestigd in de Begoniastraat 60 te Hilversum, later werd dit een DAF showroom en eind jaren '80 verhuisde het bedrijf naar de Neuweg.
De eerste Havas is genoemd naar zijn bouwer Hans van As en dateert van 1956. Van As maakte deze wedstrijdauto gedurende zijn militaire dienst naar het voorbeeld van de oude Formule Drie racers. In deze klasse werd gebruik gemaakt van de voortrein, met dwarse bladveer, van een Fiat 500 Topolino. Als motor diende een eencilinder 500 cc van JAP.

havas 161Havas special voor de heuvelklim
Enkele jaren later verscheen Van As met zijn volgende eigenbouw, een Formule 3 racer op het chassis van de Simca 8. Ook de motor stamde van Simca/Fiat, maar was voorzien van een speciale Simca-Gordini cilinderkop. De carrosserie was een in de nieuwe Havas-garage te Hilversum vervaardigd eigen ontwerp. In een later stadium werd een Porsche-motor ingebouwd die met een koppelstuk geschikt werd gemaakt voor de oorspronkelijke Simca vierversnellingsbak. Tot ongeveer 1960 reed Van As races met deze auto.

havas 162Voor een Bugatti en de Blankevoort

In oktober 1964 verscheen Van As op het Zandvoortse circuit met twee nieuwe door hemzelf ontworpen en gefabriceerde rensportwagens met een buizenchassis en een polyester carrosserie die was geïnspireerd op de Lotus 23. De auto waarmee Hans van As zelf startte had een Porsche Carrera-motor met per cilinderrij twee bovenliggende nokkenassen. De andere, gereden door Cees van de Bos, had een iets minder gecompliceerde Porsche Super 90-motor. Beide auto's werden in het begin door pech achtervolgd en stonden tijdens de races veelvuldig in de pits.

Nadat Van As de racerij voor gezien hield en al zijn aandacht op zijn garagebedrijf richtte, ging zijn Havas naar de rensportschool van Daan Constanse. Een ongeval bij Tunnel Oost betekende het eind van de auto. Het andere exemplaar schonk Van As aan Cees van de Bos, als dank voor zijn financiële steun aan het Havas-team. Van de Bos paste de auto aan de veranderde regelementen aan en bouwde hem om tot een gesloten model. Hiermee is nog een tijdje gereden.

havas 163Cees van de Bos met een gesloten Havas rensportauto

havas 164

havas 165
Een iets grootschaliger project betrof de Havas-Daf. Het eerste prototype van deze open strandauto werd gemaakt op basis van een Daf 33. De latere productiemodellen ontstonden in samenwerking met Daf als speciale versies van de Daf, 44, 55 en 66. In Nederland zijn er eenentwintig van verkocht. Enkele belandden in Duitsland en België. Na vijf in Nederland gebouwde Havas-Dafs naar Frankrijk geëxporteerd te hebben, kreeg de Franse vertegenwoordiger vijf ombouwpakketten om zelf de Havas-Daf te kunnen bouwen. Na de overname van Daf door Volvo werd de licentie om de ombouw nog langer uit te voeren ingetrokken, waardoor Havas als autoproducent tot het verleden behoorde. De garage bleef nog bestaan, maar toen Hans van As het bedrijf bij zijn pensionering overdeed, verdween de naam Havas.

Bronnen:
Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993, ISBN 90.6630.372.7
Van Woudenberg Automotive & Marine, Maaike van Woudenberg
Wikipedia, : https://nl.wikipedia.org/wiki/Havas

havas 166

havas-1974-08artikel uit augustus 1974

Havas garage BP pomp Begoniastraat 60 HilversumDe Havas garage met BP pomp aan de Begoniastraat 60 te Hilversum

Havas DAF Skoda Begoniastraat 60 HilversumBegoniastraat 60, Hilversum met DAF en Skoda showroom