Met goedvinden van de heer Bekenkamp zijn in dit artikel enkele stukken uit zijn boek overgenomen. Een beknopte samenvatting van het boek staar op de website van Hugo van der Molen.
Op de website geschiedenisbibliotheekgroningen staat het een en ander geschreven over de N.V. Eerste Noord-Nederlandsche Auto Maatschappij voorheen D. Bakker, afgekort ENNAM.
Derk Bakker begon zijn bedrijf in 1906. Op het terrein van de voormalige stalhouderij Vos aan de Hereweg 32 verkocht Bakker rijwielen en motoren. Ook verhuurde, repareerde en stalde hij er auto’s. De auto’s werden in onderdelen geleverd en ter plekke in elkaar gezet.
Op De Verhalen van Groningen wordt de ENNAM ook beschreven.
Al snel liepen de zaken zo goed dat Bakker meer ruimte nodig had. Hij kocht de panden Hereweg 34 en 36 erbij. In 1910 richtte hij samen met ingenieur Hendrik Penon een nieuw bedrijf op: de N.V. Eerste Noord-Nederlandsche Auto Maatschappij voorheen D. Bakker, afgekort ENNAM. Maar de oude naam Automaatschappij Bakker bleef ook in gebruik. De ENNAM hield zich vooral bezig met de verkoop en verhuur van auto’s. Het bedrijf breidt zich uit en richt zich ook op ziekenvervoer. Aan de gemeente Groningen worden bussen verhuurd ten behoeve van de lijndienst.
Bron "Van der Molen, klaar voor de toekomst"
Op het Ambulance archief staat een foto van een Opel ambulance van de ENNAM.
Op die site staat dat in 1910 de Provinciale Drentsche en Overijsselsche Vereeniging van het Groene Kruis een contract sloot met de in Groningen gevestigde E.N.N.A.M.
Deze firma had twee ziekenauto’s en was bereid er één te Zwolle neer te zetten.
Die stond er vanaf juni 1910, maar reeds in 1911 werd hij wegens te gering gebruik teruggehaald naar Groningen.
Midden jaren twintig verwerft Bakker het dealerschap van de General Motors Continental. In die tijd heeft hij inmiddels een compagnon naast zich, de heer I I. Penon, die dan ook de titel van directeur draagt. Het is in dezelfde tijd dat er een werkplaats en loods in Winschoten bijkomt, waar niet alleen de G.M.C.-merken verkocht worden, maar ook op jaarbasis zo’n vijftien Pontiacs aan de man gebracht moeten worden. Het bedrijf beleeft in die roarin’ twenties gouden tijden. Er zijn jaarlijks “extra uitkeeringen voor dealersprestaties.
Bron "Van der Molen, klaar voor de toekomst"
Omstreeks 1938 wordt de Zieken Transport Maatschappij te Groningen opgericht, die eerder bij de ENNAM is ondergebracht.
ENNAM komt in 1982 in handen van het Groningse familiebedrijf Van der Molen Autogroep, waar het in 1997 geheel in is opgegaan.
De ENNAM adverteerde van 1926 tot 1940 zeer vaak in Het Nieuwsblad van het Noorden met Chevrolet trucks en personenwagens, Buick en Oldsmobile.
De volgende pagina's zijn afkomstig uit het boek "Van der Molen, klaar voor de toekomst".