logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Van der Molen, Groningen

De geschiedenis van de garagebedrijven van Van der Molen wordt uitgebreid beschreven in "De geschiedenis van J.K. van der Molen’s Automobielbedrijf (vanaf 1925) en van de Eerste Noord-Nederlandse Auto Maatschappij/Autozaak ENNAM (1910-1997)", geschreven door H.J.C. Bekenkamp.
Dit boek werd aangeboden ter gelegenheid van de officiële opening van het nieuwe gebouw van Van der Molen Groningen BV op het Molenpark aan het Sontplein 1 in Groningen op woensdag 1 oktober 1997 door burgemeester drs. H.G. Ouwerkerk van de gemeente Groningen

Op de website van Hugo van der Molen staat een beknopte samenvatting.
In de beginjaren was van der Molen o.a. dealer van Chrysler, Plymouth, Fargo Trucks.
In de jaren veertig van Nash, Packard, International.

1934Bron: De geschiedenis van J.K. van der Molen’s Automobielbedrijf (vanaf 1925) en van de Eerste Noord-Nederlandse Auto Maatschappij/Autozaak ENNAM (1910-1997)", geschreven door H.J.C. Bekenkamp.

jaren 40Bron: De geschiedenis van J.K. van der Molen’s Automobielbedrijf (vanaf 1925) en van de Eerste Noord-Nederlandse Auto Maatschappij/Autozaak ENNAM (1910-1997)", geschreven door H.J.C. Bekenkamp.

Jan Kornelis van der Molen gaat aan de slag in de smederij van zijn vader. In 1925 opent hij aan de Hoofdweg in 't Zandt J.K. van der Molens Automobielbedrijf.
Zijn vrouw Annie Van der Molen-Nienhuis drijft de naastgelegen winkel in huishoudelijke artikelen en rijwielen, bedient de benzinepomp en is de spil in het huishouden.
In 't Zandt wordt de basis voor een miljoenenbedrijf gelegd.
Op woensdag 5 oktober 1960 vindt de officiële opening plaats van het garagebedrijf aan de Oosterhamrikkade 114 van J.K. van der Molen in Groningen.
In de jaren zestig worden de merken Austin, Rover, Land Rover en later de British Leyland Motor Corporation-merken Triumph, Jaguar en M.G. gevoerd.

jaren 60Bron: De geschiedenis van J.K. van der Molen’s Automobielbedrijf (vanaf 1925) en van de Eerste Noord-Nederlandse Auto Maatschappij/Autozaak ENNAM (1910-1997)", geschreven door H.J.C. Bekenkamp.

In 1972 stapt Van der Molen over van de Britse auto’s naar de Opel.
Ook verkocht Van der Molen Amerikaanse auto's van GM.

1997