logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Haagsche Automobiel Maatschappij

Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw kwamen er een groot aantal ondernemers die zich bezig gingen houden met de import en verkoop van het nieuwste snufje: de automobiel. Veel van hun bedrijven zijn al lang weer verdwenen, maar een enkeling heeft het, in min of meer aangepaste vorm, tot op de dag van vandaag uitgehouden. Een van die ondernemingen is het bedrijf dat opgericht werd door een Haagsche ondernemer, P.J. Adrian.

Eind 1900, begin 1901 ontmoette Adrian de jonkheren Groeninx van Zoelen en Pompe van Meerdervoort. Vanuit hun gezamenlijke belangstelling voor de ontwikkeling van de automobiel richtten zij gedrieën op 1 februari 1901 de ‘Haagsche Automobiel Maatschappij’ op. Adrian werd benoemd tot directeur.

Midden jaren dertig was de Hupmobile nog het enige merk dat door de H.A.M. werd geïmporteerd. Daarom richtte in 1936 directeur Remeeus een dochteronderneming op, ‘De Nederlandsche Bedrijfsauto-import Mij.’, kortweg ‘Nebim’ genaamd en werd een start gemaakt met de import van Volvo. 
In 1956 werd het importeurschap overgedaan aan de nieuw opgerichte zustermaatschappij ‘Niham’, de ‘Nieuwe Haagse Automobiel Maatschappij’.

Klik hier voor meer informatie over de HAM.
Klik hier voor de informatie over de HAM op de website van de Stichting Haags Industrieel Erfgoed.
Marja Langenberg van de SHIE hield op 1 april 2023 een lezing over de HAM voor de Conam.
Daarbij schetste zij het tijdsbeeld van de opkomst van een nieuwe bedrijfstak (1890-1925). Het unieke garagegebouw van 1911 in de Van Beverningkstraat is nu gemeentelijk monument.

Afbeelding1 768x292

delahaye 19250213 ham

File2007

van Bevern