logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Hessing de Bilt

De basis van de autobedrijven van Hessing werd gelegd in Nederlands-Indië door de gebroeders Hessing:
- Pieter Cornelis Hessing, geboren op 11 mei 1900
- Arie Hessing, geboren op 10 augustus 1913

De gebroeders Hessing adverteerden al vroeg in Indische kranten. De Deli Courant van 14 augustus 1931 meldde de vestiging op 1 september van Hessing & Co’s Automobiel Bedrijf aan de Paleisweg 17 in Medan, Sumatra.
Ook in de Sumatra Post van 22 juli 1932 werd het Reparatie Atelier Hessing in Medan aangeprezen.
Blijkbaar gingen de zaken toen goed omdat al spoedig hulp gezocht werd van een herdershond!
In 1936 vestigde Arie Hessing zich aan de ’s Gravesandsestraat 25 in Utrecht en na de oorlog breidde Hessing uit aan de Utrechtseweg 336-338 in de Bilt. Dit was toen de drukste verkeersader van Nederland.

Daar werd gehandeld in een breed assortiment voertuigen. In de advertenties die te vinden zijn in historisch kranten staat er een uit 1948 waarin bestelwagens van Studebaker, International en Chevrolet worden aangeboden. In de beginjaren werden grotendeels gebruikte Europese personenwagens aangeboden. In het begin van de jaren zestig werden er steeds meer Amerikanen verhandeld. Er werd veel geadverteerd in de zaterdagedities van de Telegraaf en dat trok kopers uit heel Nederland.
De 8 zonen en 2 dochters van Arie Hessing zijn allemaal in het familiebedrijf gaan werken. Toen de firma Reckitts (bekend van de was-witmakers) naar Baarn verhuisde kwam hun gebouw aan Utrechtseweg 336-338 vrij. Hessing nam het over en breidde het in de loop der jaren fors uit. In de jaren zeventig werden Amerikaanse wagens erg populair en wist Hessing een groot marktaandeel te verkrijgen door veelal compleet uitgeruste wagens uit voorraad aan te bieden tegen scherpe prijzen.


hessing briefhoofd 19690930Briefhoofd d.d. september 1969

In 1972 werd Hessing importeur van Rolls-Royce en Bentley en de Italiaanse De Tomaso sportwagens.

In de jaren negentig was Hessing een autofabrikant omdat er Amerikaanse Fords omgebouwd werden om aan Europese normen te voldoen. Klik hier voor een stuk waar de ombouwwerkzaamheden in worden omschreven door Dick Schornagel.

Hessing was gevestigd op de volgende locaties:
- ’s Gravesandsestraat 25 Utrecht
- Utrechtseweg 336-338 de Bilt
- Utrechtseweg 341 de Bilt
- Nieuwstraat 75 Son
- Proostwetering 53 Utrecht

Klik hier voor meer informatie over Hessing.