27 november 2011: Edgard Bijvoet uit Overveen zou graag willen weten van welk merk deze auto is. De eigenaar was destijds de heer Lomans uit Overveen/Bloemendaal. Het ’G-12 nummer’ zou wellicht ook uit nog meer cijfers kunnen bestaan.
Wie weet meer? Klik op de foto voor een vergroting.
31 december 2011: Ariejan Bos denkt dat dit niet direct met zekerheid valt op te lossen. "Het is wel zeker, dat de auto Amerikaans is, het jaartal ca 1913-1914. Wat opvalt is de nog niet helemaal doorgevoerde torpedo-vorm van de carrosserie (overgang motorkap-schutbord-paravent), die nogal hoekig is op de zijkanten. Verder vallen op de vrij hooggeplaatste (elektrische) koplampen (waardoor het embleem op de radiator onzichtbaar is) en de voorwielen met 12 spaken, wat niet algemeen was. In Nederland waren in die tijd een aantal importeurs van Amerikaanse auto's actief (o.a. Cadillac, Hudson, Hupmobile, Oldsmobile, Overland, Studebaker). De vorm van de motorkap laat echter weinig mogelijkheden over. Mijn eerste reactie was: Overland. Dit klopt met vorm van de motorkap en grootte van de auto (het is niet een heel grote Amerikaan). Het klopt ook met de 12 spaken in het voorwiel. Ik kan evenwel geen model vinden met dezelfde hoekigheid van de paravent, meestal loopt de paravent enigszins rond mee met de motorkap. Bij Hudson kwam het wel voor en ook de motorkap vertoont dezelfde ronding als G-12. Hoewel de meeste afbeeldingen 10-spakige Hudsons laten zien, is deze toevallig wel 12-spakig. Conclusie: mogelijk een Hudson van ca. 1913.
9 januari 2012: Henk Schuuring heeft bij geen van de bovengenoemde merken het tussenbalkje bij het chassis voor de radiateur teruggevonden. "Nog net valt te zien dat de slinger met een touw vastzit, maar de functie van het aanzetpennetje ter hoogte van de voorste veerstrop ophanging is mij onbekend. Ook valt mij op de hoge standaards waarop de lampen zich bevinden, dit heb ik alleen teruggevonden op een Australische Overland. Als laatste de scharnieren van de voorruit: hier zijn het ronde draaischijven, die vaak op de Overland 1911/1912 teruggevonden kunnen en op Hupmobiles. Mijn voorlopige conclusie is nu een gemoderniseerde Overland eind 1912 begin 1913."
10 mei 2012: Ook Ariejan Bos komt nu tot de conclusie dat het een Overland van rond 1913 moet zijn, zij het met wat aanpassingen: "De details die typisch Overland zijn: de 12-spakige voorwielen uit één stuk, de zeskantige naafdoppen zonder merkteken, de V-vormige steun voor de slinger, de (ovalen!) vulopening van de radiator met het karakteristieke naar voren stekende pinnetje van het klepmechanisme, het stuurwiel met de V-vormige spaken met T-profiel, de vorm en scharnierwijze van de motorkap.
Wat is aangepast: in ieder geval de paravent (het gedeelte tussen schutbord en voorruit) en de voorruitconstructie zelf. Doordat de paravent blijkbaar later is aangebracht, loopt de bovenzijde van de carrosserielijn nog door tot het schutbord. Dit is op latere modellen nooit het geval. Ook de voorruitconstructie met de geknikte steunen is is zeker niet standaard. Ik heb er nog geen andere voorbeelden van kunnen terugvinden. De schijfvormige stelpunten op de steunen zijn overigens wel weer typisch Overland.
Daarnaast zijn de bolvormige (elektrische) kop- en zijlampen zeker niet standaard. Ik heb het merk niet kunnen achterhalen, maar mogelijk zijn ze uit Engeland afkomstig."