logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Hoe oud is dit schildje van Aertnijs?

schildje aertnijs zwikker
2 december 2021: Rini Zwikker uit Hengelo vond na het overlijden van zijn vader een bakje met schroeven en spijkers met daarin ook een koperen schildje. Het bevat de tekst (zie foto) 'Automobiel Import My. - Voorheen M.W. Aertnijs - Nijmegen'.
Rini schrijft: “Ik weet dat het bakje afkomstig is uit het schuurtje van het ouderlijk huis van een oudoom. Zijn familie sloopte aan het begin van de 20ste eeuw auto's en zette de motoren in scheepjes. Ik heb nu het schildje opgepoetst. Formaat is 8x3 cm.
Mijn eerste vraag is nu: Kennen jullie meer van zulke schildjes, of is het een zeldzaam ding (ondanks de beschadiging)? Bij mij ligt het nu gewoon in een bakje met 'familie-herinneringen'.
De tweede vraag die ik heb is hoe oud het zou kunnen zijn?”

Opm. webmaster: De oudste advertentie van de ‘Automobiel Import My.’ dateert uit mei 1900 (een advertentie voor de Mors) en in 1907 verhuisde Aertnijs zijn bedrijf naar Utrecht. Dus het schildje zou uit de periode 1900-1907 moeten zijn. Kan dat kloppen?

6 december 2021: Anton Jansen is de auteur van het boek 'L.A.Moll’s ATIM, de geschiedenis van een Nijmeegs garagebedrijf'. Hij schrijft: "Ik heb een dergelijk plaatje nog niet eerder gezien. De Automobiel Import Maatschappij voorheen M.W. Aertnijs werd opgericht op 2 september 1900. Eerder was het bedrijf gevestigd aan de Hugo de Grootstraat in Nijmegen. In juli 1907 verhuisde de hoofdzetel van het bedrijf naar de Stadhouderskade in Amsterdam. Nijmegen ging verder als filiaal. In september 1908 werd de Automobiel Import Maatschappij overgenomen door A. Darracq en Co in Parijs. M.W. Aertnijs bleef tot 1911 wel aan als directeur.
Het plaatje is dus tussen 1900 en 1908 op een auto bevestigd. Tussen 1897 en 1901 verkocht Aertnijs het Duitse merk Benz. Tussen 1899 en 1903 verkocht hij ook wagens van het Franse merk Mors. Tussen 1900 en 1908 importeerde hij ook nog het Franse merk Darracq. Het plaatje zou dus op een Benz, Mors of Darracq gezeten kunnen hebben. Omdat er Nijmegen op het plaatje staat is het meest waarschijnlijke dat de geleverde wagen in Nijmegen afgeleverd is geweest.