logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: de borging van Marchal lampen

marchal salmson 1924 1

26 augustus 2015: Charles Qua is in het bezit van een Salmson 1924 met grote Marchal lampen. De huls met erin de reflector wordt vastgezet via "moeren" met een grote uitsparing (snede). Iemand vertelde hem dat de uitsparing er is om te kunnen borgen. Op welke wijze wist hij niet. Charles wil nu toch graag weten of deze moeren inderdaad geborgd moeten zijn. En zo ja, op welke wijze? Wie weet dat? Of misschien heeft iemand een oude foto waar dat op te zien is?

(Klik hier voor een grotere foto)


12 april 2021: Marc Stegeman heeft vrij recent in een restauratieproject (stichting162.nl) enkele honderden van dit soort moeren zien langskomen. Nieuw gemaakt volgens oude tekeningen en aangetroffen voorbeelden.
De snede hoort aan de buitenkant en de schroefdraad-as of bouteinde steekt erdoorheen.
De vlakke kant tegen het materiaal wordt zodanig hard aangeklemd dat de moer enigszins vervormt. Daardoor klemt de moer zich om de schroefdraad vast. Er mag beslist geen kartelring of borgring of Nordlock-ring onder de moer gebruikt worden. De moer moet behoorlijk hard getorkt worden.
Er bestaan ook "kanteel" moeren met drie snedes maar die zijn niet zelfborgend en daarvoor moet een splitpen gebruikt worden. In theorie kan een splitpen ook bij de moer met enkele snede, maar dat is niet handig omdat de moer dan te los of te vast komt te zitten..
Tegenwoordig zijn zelfborgende moeren met een ingebouwde kunststof borgring gebruikelijk, maar die waren er in 1924 nog niet. Wat ook goed werkt is "onderop" een vrij platte moer en daarbovenop een borgmoer, eventueel dopmoer, stevig ertegenaan.

CHAW M12.vierkantmoeren.in