logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Rijksnummer 228

rijksnummer 228 en Z 203 FN 1901 Malotaux
Het rijksnummer 228 werd in eerste instantie afgegeven op 29 juni 1900 aan dhr. P. Malotaux te Sas van Gent voor een 7pk break van een onbekend merk. Op 14 januari 1903 werd dit nummer overgeschreven op een 1901 F.N. (foto links) op naam van de heren P. Malotaux en H. Mechelynck. Hun geschiedenis wordt beschreven in dit artikel.

Deze F.N. heeft tevens het Zeeuwse nummer Z-204.

Lang werd gedacht dat het witte bord met de halfronde bovenzijde met het cijfer 228 een Belgisch kenteken was, maar omdat de plaat geen aanduiding heeft van een Belgisch rijkswapen en ook niet de tekst ‘Belgique’ bevat, moet dit het rijksnummer 228 zijn.
Blijft over de vraag, waarom dan dat nummer 228 op een plaat met onmiskenbaar de vorm van een Belgische kentekenplaat uit die tijd terecht is gekomen. We moeten ons realiseren, dat beide heren zowat op de Nederlands-Belgische grens in Sas van Gent woonden en werkten. Voor België hadden zij ongetwijfeld ook een (onbekend) Belgisch kenteken nodig, zoals gebruikelijk in die eerste jaren van de vorige eeuw. Het is heel goed voorstelbaar, dat zij een ‘oude’ Belgische plaat hebben (laten) overschilderen met daarop het Nederlandse rijksnummer. Het kan misschien ook nog zijn, dat ze een blanco Belgische plaat voor dit doel beschikbaar hadden.