Eduard Tas: de opmerkelijke importeur van de Ehrhardt automobielen zonder garage onderneming
Ehrhardt was van oorsprong een kanonnenfabriek. Begin vorige eeuw werd ook begonnen ander soort wapentuig te produceren. Omdat de automobiel als transport voor goederen en mensen ook militair interessant was ging men tevens voertuigen produceren.
Sinds 1911 treedt Eduard Tas vanuit een eenmanskantoortje in het gebouw de Passage, Nieuwendijk 199 te Amsterdam, formeel als importeur Ehrhardt automobielen naar buiten. De eigenlijke kernactiviteiten van Eduard Tas kunnen het best in onze tijd vertaald worden als die van wapenhandelaar.
In een der eerste artikelen en reclames over het merk, claimt hij dat het Nederlandse Leger al gebruik maakt van een door hem in 1910 geleverde Ehrhardt vrachtwagen (zie foto hieronder). Deze is vermoedelijk rechtstreeks afgeleverd bij de militaire autoherstel- en constructiewerkplaatsen te Delft.
In 1912 weet Eduard Tas enkele voertuigen eerst als proef aan de Haagse afdeling posterijen te leveren welk tot motoriseren wilde overgaan. De voertuigen worden afgeleverd aan de Haagse afdeling van de Maatschappij Amsterdamsch Goederenvervoer (M.A.G.V.) welk belast was met postvervoer over de weg, en ook bij de Eerste Automobiel Maatschappij (E.N.A.M.) waar de wagens van een carrosserie worden voorzien.
Door het ontbreken van garage faciliteiten en agenten voor het onderhoud van de particuliere voertuigen bleef de verkoop van personenauto's aan de gewone burger zeer beperkt. In ieder geval bezat Eduard Tas zelf een Ehrhard en ook Kolonel-Ingenieur der Genie M. Onnen welk zijn attest van 1912 tot aan het begin 1914 in reclame advertenties werd gebruikt.
Al snel na het uitbreken van de Eerste Wereld oorlog worden de zaken beëindigd.
Het Nederlandse leger heeft in 1910 één Ehrhardt Dynamowagen aangeschaft. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog kreeg het Nederlandse leger een Ehrhardt pantserwagen die in beslag genomen was in Limburg toen een deel van het Duitse leger met Nederlandse toestemming door Limburg terugtrok naar Duitsland, ze moesten toen wel alle wapens inleveren inclusief de pantserwagen. De mitrailleurs die ingeleverd werden heeft het Nederlandse leger in 1940 nog gebruikt. Er zijn dus in het totaal 2 Ehrhardts in het leger in gebruik geweest.