logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

P.L.M. (B) - Kanters' Auto Import- en Garagebedrijf, Rotterdam

plm-1953-10-kantersadvertentie oktober 1953

(Artikel in Bovagblad 31 oktober 1953)

"Door Kanters' Auto Import- en Garagebedrijf te Rotterdam wordt dezer dagen hier te lande geïntroduceerd de door haar voor Nederland vertegenwoordigde P.L.M., te leveren als combinatiewagen, als bestelwagen in diverse uitvoeringen en als chassis met opstaande voorruit voor de opbouw van speciale carrosserieën.

De P.L.M, is een uit Amerikaanse onderdelen in België geassembleerde wagen, plaats biedend voor 6 à 7 personen, resp. een lading tot ca. 575 kg. De viercilinder Continental zijklepmotor 2,65 Itr. ontwikkelt 60 pk bij 3000 omw/min. en heeft een maximumsnelheid van 115 km/h; bij normale snelheden bedraagt Een nieuwe bestel- en combinatiewagen het brandstofverbruik ca. 10 Itr. per 100 km. De koppeling is van Borg & Beek, de wisselbak Borg-Warner met drie versnellingen vooruit en een achteruit, alle gesynchroniseerd, bediening door handel onder het stuurwiel; Cardan: Timken hypoid ratio 4-1/1; Bendix hydraulische remmen op alle vier wielen, handrem op achterwielen. De inhoud van de benzinetank is 32 Itr.; oliecarter 4 Itr.; radiator 10 Itr.

De wagen is voor en achter voorzien van schokbrekers, de achterwielen hebben een halfelliptische vering, de voorwielen zijn onafhankelijk geveerd volgens een geheel nieuw systeem, met armen aan de voorzijde van het chassis, in rubber opgehangen.

Het gewicht, in uitvoering als bestelwagen bedraagt compleet 1048 kg; de lengte is 4,27 m; breedte 1,68 m; hoogte 1,60 m; wielbasis 2,35 m; bandenmaat vóór, achter en reserve 600 x 15.

De firma Kanters die, wanneer alles naar wens verloopt, aanvang November reeds met eventuele afleveringen zou kunnen beginnen, meent dat de prijs van de complete bestelwagen nog beneden de ƒ 7000,- zal liggen. Zij hoopt bg de verkoop haar vroegere Brockway-relaties te kunnen inschakelen, die ten gevolge van de dollarkwesties sedert de oorlog niet al te veel hebben kunnen doen. Daarenboven zal zij ongetwijfeld nog andere dealers wensen in te schakelen. Wij hopen binnenkort iets meer over de P.L.M, te kunnen vertellen, aangezien wij haar ditmaal ook zelf nog niet hebben kunnen zien."

Het is niet bekend of Kanters ook daadwerkelijk auto's heeft geïmporteerd en verkocht. Ook heeft waarschijnlijk de firma Eggelmeijer getracht de P.L.M. te verkopen. Zie hier voor een uitgebreide geschiedenis van de P.L.M. in Nederland.