Van rijtuig naar Renault
door Henk Beijers
Met behulp van de bouwvergunning uit het archief kun je vaak veel te weten komen over de geschiedenis van een gebouw. Zo kon je bijna 100 jaar lang bij Laarstraat 28-30 in Zutphen terecht voor een vervoersmiddel. In de 19de eeuw hebben de meeste huizen in de Laarstraat al een respectabele leeftijd. Dit geldt ook voor Laarstraat 28 en 30, waarin van 1895 tot 1910 de Koninklijke Hofrijtuigfabriek van de firma G. Ten Cate & Zoon gevestigd is.
Vanaf mei 1910 dat jaar gaat het bedrijf verder als de N.V. Zutphense Rijtuig- en Automobielenfabriek van H.C. Köhler. Na acht jaar wordt de rijtuigbouw vaarwelgezegd en richt het bedrijf zich op het leveren van carrosserieën in luxe- of eenvoudige uitvoering van het automerk Benz en worden er reparaties voor alle automerken uitgevoerd. Er breken andere tijden aan!
Vanaf 1926 is het pand in gebruik door Albert Gerrit van den Berg met een “reparatie inrichting voor motoren en auto’s”. Hij begint zijn bedrijf als vertegenwoordiger van Buick, Oldsmobile en Renault, maar klanten kunnen in de garage ook terecht voor de stalling van hun voertuigen. In mei 1928 volgt het merk Morris en een jaar later de Amerikaanse automerken Willys-Overland en Buick. Albert krijgt een vergunning voor het verbouwen van het garagebedrijf.
De officiële opening vindt op zaterdag 29 april 1933 plaats met een heuse autoshow. De zaken gaan goed. In juli van dat jaar voegt hij Chrysler en Plymouth aan zijn assortiment toe. Vanaf 1933 adverteert Van den Berg alleen nog maar met de merken Chrysler en Plymouth. Toch wordt hij in het adresboek van Zutphen uit 1942 ook nog als vertegenwoordiger van Morris vermeld.
Na de Tweede Wereldoorlog huisvest het gebouw met name Renaults en in 1957 wordt het zeer ingrijpend verbouwd; de gehele voorgevel wordt vernieuwd en er komen drie bovenwoningen.
In de jaren '70 en ’80 is het een “Renault garage A.G.B. van Automobielbedrijf G.J. Arentsen” en wordt er weer diverse malen verbouwd. Uiteindelijk voldoet het in 1989 niet meer aan de eisen van een moderne autodealer en neemt de Witte Markt haar intrek. Alle verbouwingen ten spijt blijkt het gebouw inmiddels zodanig verwaarloosd dat het in 1992 wordt afgebroken en vervangen door nieuwbouw.