RIVA is de afkorting van Reparatie Inrichting van Automobielen.
In 1927 werd een nieuw pand met een showroom, verkoopafdeling, werkplaats met magazijn, reparatieafdeling en stallingsplaatsen gebouwd aan de Overtoom 197 -205 in Amsterdam.
In Het Bouwbedrijf het maandblad voor bouwkunde, techniek en handel, jaargang 4 nummer 14, van 08-07-1927 stond deze beschrijving van het pand.
Architect J. Greve maakte in 1929 een ontwerp voor de bouw van de Torengarage.
Het ontwerp was revolutionair. Het was de eerste parkeergarage in Nederland.
De garage bood plaats aan 400 auto’s, waarvan 85 in afzonderlijk afsluitbare boxen.
De uitbouw met koepel deed dienst als showroom. Hoe modern de Torengarage in opzet was, blijkt mede uit de aanwezigheid van een fietsenstalling voor ruim 700 fietsen.
Op de benedenverdieping was oorspronkelijk een autoshowroom gevestigd en er waren werkplaatsen. Er was ook de eerste remmen-testbank van Nederland.
Het concept van de Torengarage bleek zijn tijd echter te ver vooruit.
In 1931 kocht RIVA het gebouw en werd het parkeergedeelte bestemd voor de handelsvoorraad van de merken Chevrolet, Oldsmobile en Buick.
In 1989 kocht de gemeente Den Haag het gebouw en opende RIVA haar deuren aan de Binckhorstlaan.
1930 Wereld Kroniek
Toren Garage Den haag De Auto 08-28-1930
Hans kloos schreef het stuk over RIVA in het RIVA "Een Amerikaan staat versteld" over de RIVA in Conam Bulletin 3 uit 2015.
Websites waar informatie over de RIVA staat zijn:
- Riva 75 jaar
- Ons Amsterdam
- Amsterdam op de kaart, waarin het het pand aan de Overtoom 197-205 wordt beschreven
- Stichting Haags Industrieel Erfgoed, over Riva Den Haag
- Het Haags Gemeente Archief
- Foto's van de Torengarage in het Haags Gemeente Archief
Enkele mijlpalen (bron Stichting Haags Industrieel Erfgoed)
1916 Oprichting door de Amsterdammers J.N.J. van Aken, G. Kerst en A. Bernard van de Reparatie Inrichting van Automobielen (RIVA)
1923 De firma weet het dealerschap van Ford-auto’s te verwerven.
1927 Opening van een nieuw pand met een showroom, verkoopafdeling, werkplaats met magazijn en een reparatieafdeling.
Naderhand wordt de RIVA ook dealer van Opel, DAF, General Motors en Chevrolet. Het bedrijf opent diverse filialen met showrooms en reparatiewerkplaatsen in het land.
1931 RIVA koopt de aandelen van de NV Residentie daarmee wordt bedrijfsleider G. Heijn eigenaar van de Torengarage. De locatie wordt verhuurd maar wordt geen succes.
1932 Het Haagse bedrijf wordt verzelfstandigd.
1954 Het bedrijf gaat naar de beurs.
1957 De RIVA betrekt de voormalige Atlas Triplexfabriek, ca. 7.400 m² voorzien van autolift, aan het Leeghwaterplein 15. Hier wordt de reparatieafdeling, werkplaatsen en het hoofdmagazijn gevestigd.
1975 Reorganisatie in het Haagse bedrijf.
1988 Na een grondruil met de gemeente voor de grond van de Torengarage en de garage aan het Leeghwaterplein, krijgt de RIVA grond aan de Binckhorstlaan, hoek Mercuriusweg. Aadic Bouw realiseert hier een nieuw bedrijfspand voor de RIVA naar ontwerp van architect Jos Heesbeen. De showrooms zijn aan de Binckhorstlaan en de werkplaatsen aan de Mercuriusweg. De kenmerkende ronde vorm van het hoofdgebouw, een vertrouwd beeld voor het bedrijf, refereert aan typerende vorm van de Torengarage.
1991 De naam RIVA verdwijnt en verandert in Athlon NV
1993 Afstoting van de RIVA Megadealers Den Haag en Amsterdam. RIVA Holding vestigt zich in Rijswijk waarin diverse Haagse garagebedrijven zijn ondergebracht, zoals Wittebrug.
Buick advertenties