In 1892 stichtten postbode Willem Kölling en kachelsmid Rudolf Arentsen uit Dieren een rijwielhandel. In 1902 vervaardigden ze rijwielen onder de naam Gazelle. Kort nadien startten zij ook met de fabricage van motorrijwielen, die echter spoedig werd stopgezet wegens gebrek aan succes.
In 1931 werd een nieuwe poging ondernomen die ditmaal duurde tot 1956, toen het inzakken van de markt fataal werd voor de productie van motoren. Wel werden daarna nog enkele jaren Gazelle bromfietsen gemaakt. De productie van motoren was uitgebreid tot de levering van motorbakfietsen, driewielige trucks en aanverwante voertuigen die aftrek vonden bij melkventers en groenteboeren.
Voortbordurend op de gemotoriseerde driewieler voor de melkboer, bouwde de motorenafdeling van Gazelle in Aalten in 1959 een voertuigje op vier wielen, met een cabine en met een grote vlakke laadvloer. Het wagentje was uitdrukkelijk bedoeld voor lokaal gebruik, voor bestelwerk, en dergelijke. Een maximumsnelheid van veertig kilometer was dus geen bezwaar, zeker omdat daardoor het draagvermogen hoog kon worden.
Er was ook een versie die begrensd was op twintig kilometer en daarvoor had men geen rijbewijs nodig, een groot voordeel voor bijvoorbeeld een kruidenier of een melkboer. Bij 20 km/u kon er 1500 kg en bij 40 km/u 100 kg op de laadvloer geladen worden. De Gazelle truck werd voortbewogen door een 200cc motor van Sachs (later 280cc), links achter de laadvloer gebouwd die het linker achterwiel aandreef met een ketting.
Ondanks dat Gazelle vrijwel niets aan promotie deed, zijn er toch een groot aantal van verkocht, onder andere aan een groot levensmiddelenbedrijf dat er honderd tegelijk bestelde.
Hieronder een tekening van de Gazelle truck type 4 MT 1500 uit 1964. De prijs voor basisversie met de 280cc tweetaktmotor, compleet met portieren voorzien van schuifruiten, panoramische voorruit, ruitenwisser, etc. bedroeg 4775 gulden. De meerprijs voor de 400cc tweetaktmotor was 265 gulden. Verder kon apart een open laadbak of een gesloten carrosserie worden bijbesteld.