logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Carr Sport, Alkmaar

carr sport
De Carr Sport uit 1947 lijkt op een combinatie van de kart en de vleugeltip van een vliegtuig. Om tot dit resultaat te komen vervaardigde de toen jeugdige Alkmaarder P. Kerssemakers een chassis van naadloze buis en een aluminium carrosserie. Voor de aandrijving zorgde een luchtgekoelde 98 cc tweetakt Sachs-motorfietsmotor met twee versnellingen. Het slechts 65 kilo wegende voertuig had zeer kleine wieltjes en een wielbasis van l ,75 meter bij een totale lengte van 3,75 meter. Het zou naar verluidt prima hebben gefunctioneerd.
De Alkmaarsche Courant schreef op 18 oktober 1947: “Paul Kerssemakers bouwde zijn miniatuur racewagen om mee te kunnen doen aan de races te Noordwijk, maar kon helaas niet meedoen omdat hij niet op tijd zijn wagen af kreeg. Het wagentje is een miniatuuruitvoering van een volslagen racewagen en is bijkans vier meter lang. De breedte is 90 centimeter.
Vooral de carrosserie is een geheel eigen ontwerp en is gebouwd bij de firma Vlug in Alkmaar door de onvermoeide constructeur C. Gaarthuis.
De uitwendige bouw bestaat uit aluminium, waarvan de achterzijde gepolijst is. Het geheel staat op miniatuur autowielen en wordt voortgedreven door een Sachs-motor van 98cc met een sterkte van nagenoeg anderhalf pk.
De racewagen weegt 65 kilogram en kan een snelheid halen van 60 kilometer per uur. Carr Sport, zo heet de wagen, staat momenteel op een show te Tilburg en de bouwer heeft hem afgemaakt voor zijn studies. Het geheel is in drie weken vervaardigd.
Paul Kerssemakers, die bezig is aan het ontwerpen van andere modellen, wil het volgend jaar te Noordwijk uitkomen met een 500 cc-klassewagen.
In dit type werd voor het eerst de onafhankelijke wielvering toegepast, terwijl de inwendige chassisbouw zodanige constructie heeft dat bij botsingen en dergelijke ’t eigenlijke chassis geen schade kan oplopen.
De bouwer noemde de chassisconstructie van Gaarthuis zulk een verbetering, dat hij met zijn proeven voort wil gaan op deze weg. Laten we hopen, dat we nog meer zullen horen van deze koene Alkmaarse autoconstructeur en bouwer.”

Het artikel begon met de mededeling dat in de voorgaande week het filmjournaal een item had over deze miniatuur racewagen. Een 16mm-kopie ervan ligt in het Regionaal Archief Alkmaar. Hieronder een paar stills uit deze film.

carr sport 2
Voordat de raceauto gaat rijden wordt hij op het imperiaal van een bestelauto naar het parcours gereden. Drie mannen tillen vervolgens de constructie van het dak van de bestelwagen.

carr sport 3
De wagen heeft zo’n laag gewicht dat zelfs twee jongedames hem kunnen optillen.

carr sport 4
Voordat de motor gestart kan worden, wordt eerst nog wat afgesteld aan de carburateur.

carr sport 5
Als laatste wordt de brandstoftank gevuld met mengsmering. Op de voorkant van de auto staat duidelijk en in sierlijke letters de naam 'Carr Sport' geschilderd.
carr sport 6

Het camerateam van het bioscoopjournaal filmt hier vanuit een rijdende wagen. Vlak achter de camerawagen zien we vanuit een spannend perspectief Paul Kerssemakers vaart maken in zijn miniatuur racewagen.


carr sport 7


Bronnen:
Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993
Polygoonjournaal via Regionaal Archief Alkmaar
Noordhollands Dagblad
Rob Gaarthuis