logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Creusen I.A.M. - Elektrotechnische Industrie Creusen, Roermond

Creusen-IAM-1956-09-iam
Bovenstaand artikel dateert van september 1956.

Artikel uit Bedrijfsvervoer d.d. november 1956: De Creusen IAM elektrische bestelwagen op de markt

"De Internationale Automobiel Maatschappij in Den Haag is op de markt gekomen met de Creusen IAM, een product van de Nederlandse fabriek Creusen Electro-Mechanische Industrie.
De Creusen IAM is een kleine elektrische truck met een nuttig draagvermogen van 1200 kg of 1600 kg. Als krachtbron dient een gelijkstroom seriemotor van 2,3 pk. De rustige bestuurbaarheid wordt o.a. verkregen door een stabilisator, waarop octrooi is aangevraagd. De bestelwagen heeft drie wielen, twee achter, één voor. De voorwielvering geschiedt door middel van een telescoop die aan drie zijden van het chassis is verankerd. De glijdlagers zijn op 0,001 mm pas geslapen, wat de slijtage tot een minimum beperkt. Achter zijn half-elliptische veren op de achteras opgehangen in rubber bussen, die geen onderhoud behoeven.
De energie wordt geleverd door een speciaal type tractie-batterij, twaalf cellen, diverse fabricaten en typen, 24 Volt, 160 Ah. Het is mogelijk een zwaarder type batterij te monteren, wanneer de actieradius bij voorbeeld 25 km of langer is. De lading geschiedt automatisch via een stopcontact; zodra de gelijkrichter is aangesloten, is het onmogelijk om met de wagen weg te rijden. Afhankelijk van het elektriciteitstarief ter plaatse variëren de kosten van het stroomverbruik tussen ƒ0.70 en ƒ1.60 (nachttarief) per week. Daar er uiteraard geen benzine- of uitlaatgassen zijn, kan de Creusen-IAM ook in gesloten ruimten worden gebruikt.
De aandrijving geschiedt op het voorwiel door middel van een duplex rollenketting in kettingkast met tussenschakeling van een triplex-kettingvertraging, gemonteerd op steekassen en lopende in oliebad. Alle lagers zijn rollagers of kogellagers. De SKF-remmen bevinden zich op beide achterwielen en worden mechanisch door handgreep of voetpedaal onafhankelijk van elkaar bediend. De maximumsnelheid bedraagt van 12 tot 14 km per uur, afhankelijk van de belasting. Actieradius 23 km maximum, afhankelijk van het aantal malen stoppen. Een volledige lading van de batterij vergt circa 7 kWh. Indien de batterij gedeeltelijk ontladen wordt, bedraagt de hoeveelheid kWh voor het opladen uiteraard ook minder. Dit alles is gebaseerd op een batterij van 160 Ah.
Afmetingen en gewichten: Totale lengte 370 cm; totale breedte 140 cm: laadruimte 220 x 140 cm; wielbasis 235 cm; draaicirkel (straal) 285 cm; spoorbreedte 115 cm; bandenmaat, type P 12 5.00 x 8—10 ply; nuttig draagvermogen 1200 kg; bandenmaat, type P 16 6.00 x 9—10 ply; chassisgewicht zonder batterij 465 kg; batterij gewicht 180 kg.
Het chassis is gemaakt van zwaar profielstaal door dwarsbalken versterkt. Alle verbindingen zijn gelast. De stuurinrichting wordt regelrecht door het stuurwiel bediend; motor- en aandrijvingsorganen draaien met de stuurbeweging mee, de wagen draait praktisch om zijn as."
 

Volgens de website van Creusen begon hun fabricage van elektrisch aangedreven bezorgwagens pas in 1959!

 

6 november 2012: Volgens dhr. J.M. Clarenbeek, die deze wagens in dienst van IAM verkocht, waren deze in een later stadium voorzien van een andere aandrijving. Dhr. Creusen had in samenwerking met dhr. Manson jr. (zoon van de directeur van de IAM) een wormwiel aandrijving bedacht op het linker achterwiel, wat in die tijd revolutionair genoemd mocht worden. Bovendien waren de cabines (voor de bestuurder) uit polyester gegoten.