Rond 1900 runt Jan (op zijn Limburgs Sjan) Claessens een timmerwerkplaats/wagenmakerij in Burchten. In die tijd had Sjan een drukbeklante wagenmakerij, uit de verre en nabije omtrek kwamen de boeren met hun gerei en “gescheer” naar deze bekwame vakman, die hun “getuug en gereef” weer netjes in orde maakte. De wagenmakerij bloeide en in die prille jeugd lag de grondlegging van de carrosseriefabriek. Zoon Leo trad in de voetsporen van zijn vader, een harde werker met een gezond stel hersens. De jongeman maakte de overgang van wagen naar vrachtwagen mee en ging mee met zijn tijd.
In 1924 kwam in het bedrijf van de oude Sjan de eerste botsing. “Daar begin ik niet aan”, zei Sjan Claessens toen zijn zoon de eerste carrosserie vervaardigde op een Ford-T model, maar hierna volgden langzaam maar zeker meerdere carrosserieën/opbouwen op automobielen. In 1929 kwam de eerste uitbreiding en werd de bedrijfsnaam veranderd in “Carrosseriebedrijf J. Claesens & Zoon”. In dit jaar worden tevens de eerste kiepauto’s gebouwd. In het begin van de naoorlogse jaren werden veel kippers door “Carrosseriebedrijf J. Claesens & Zoon gebouwd op het bekende GMC CCKW353 chassis. Deze dumpwagens waren erg geliefd als kipper vanwege hun oerdegelijke kwaliteiten. Vanwege de groeiende vraag naar vrachtwagens vond er begin 1955 een forse uitbreiding op het fabrieksterrein plaats. In 1956 wordt de bedrijfsnaam veranderd in N.V. BUCA (met als toevoeging nog een tijdje “v/h J. Claessens en zoon”). In 1969 werd de bedrijfsnaam opnieuw aangepast in N.V. BUCA met de toevoeging “Fabriek van wegtransportmiddelen”. Begin 1974 wordt de naam aangepast in BV Buca. In 1981 verhuisde het bedrijf van woonkern Buchten, naar het industrieterrein in Holtum noord. Op 10 mei 1984 valt het doek voor Buca en wordt het faillissement uitgesproken. In juli van datzelfde jaar wordt het bedrijf overgenomen door de Charles Feijts Groep (CFG). Dit bedrijf is gespecialiseerd in trailerbouw en ontwikkeling van Hydraulische laad-lossystemen, met vestigingen in Born, Heerlen en Venlo. Een deel van de werkgelegenheid is daardoor behouden gebleven, dertig van de achtendertig werknemers kunnen aan de slag blijven.
Anno 2024 bestaat het bedrijf nog steeds en is gespecialiseerd op het gebied van carrosseriebouw, trailerbouw en ontwikkeling van hydraulische laad- en lossystemen.
Tekst: Adriaan Kriek
Klik hier voor de historie van de Charles Feijts Groep (CFG).