logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: De Noord-Friesche Locaalspoorwegmaatschappij

13 augustus 2010: Ewolt Wolters is bezig met het onderzoeken van autobusdiensten in Friesland. Speciaal met Noord-Friesland voor een boek over de Noord-Friesche Locaalspoorwegmaatschappij.

"In het kader van de busdiensten zoek ik naar de eerste automobilisten en eerste busdiensten in Friesland. Voorlopig lijkt Wijbe Jager uit Oldeboorn de eerste "busondernemer", iemand die tegen betaling reizigers meeneemt in een auto, maar of zijn pogingen slagen is me niet duidelijk. Hieronder staan drie knipsels uit de digitale Leeuwarder Courant. Is dit een vroege poging geweest, een omnibusdienst met een automobiel uit te voeren?"

oldeborn-17 mei 1900

Uit de Leeuwarder Courant van 27 oktober 1900, verslag van de raadsvergadering van Utingeradeel:

oldeborn-2

Er was in Oldeboorn een kastelein W. Jager – dezelfde? Er zijn geen bijpassende rijksconcessies gevonden. Zie de volgende advertentie van 5 november 1902, dus twee jaar later. Wie durft er meer over te zeggen?

oldeborn-3

Update 5 oktober 2010 door Ewolt Wolters: "Verder zoeken leverde me nog twee aardige digitale knipsels op, maar jammer genoeg heeft Wijbe Jager niet met zijn 12-14 persoons auto gereden. De knipsels heb ik gevonden via de website dekrantvantoen.nl, waar diverse oude noordelijke bladen op staan.

Frisia-1900-10-27-Jager Frisia-1900-12-22-jager