logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Autobus van Touringcarbedrijf De Jong in Damwâld

medema chevrolet de jong tours 1
6 maart 2024: Na zijn boek over 100 jaar bussen op Schiermonnikoog en een artikel over 90 jaar bussen op Vlieland (verschijnt binnenkort in Autobuskroniek) is Eildert Duijff nu bezig met een beschrijving van de geschiedenis van Touringcarbedrijf De Jong in Damwâld.
Hij schrijft: “Daarbij liep ik tegen deze foto aan van een Chevrolet gebouw door Medema (klik hier voor een grotere foto). Ik ben er eigenlijk 100% zeker van dat deze bus niet bij het bedrijf in Damwâld (destijds heette het dorp Murmerwoude, daarna Damwoude) is geweest.
Het lijkt me ook uitgesloten dat de bus bij Busbedrijf De Jong in Sint Annaparochie is geweest. Ik denk aan De Jong’s Tours in Siegerswoude, maar bewijs voor mijn vermoeden is niet te vinden, want over dat bedrijf is vrijwel niets bekend binnen de bushobbywereld. Wie bij de Conam zou mij verder kunnen helpen met deze bijzonder fraaie bus en het bedrijf waar hij is geweest?”

10 maart 2024: Dankzij de Autobus Documentatie Vereniging blijkt dit inderdaad om bus 4 van De Jong’s Tours in het Friese Siegerswoude te gaan.