logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk van de auto van Kitty en Carmel Ryan (Benz)

kitty and carmel andrew fallon 1
28 oktober 2022: Regelmatig duiken er foto’s op van families die op bezoek zijn geweest in Lourdes en daar met een gehuurde auto een tripje in de omgeving hebben gemaakt. Zo ook deze Kitty en Carmel Ryan die op 17 april 1927 een dergelijk tochtje maken. De foto is gemaakt door fotograaf A. Durand uit Petit-Nice, vlakbij Lourdes, Frankrijk. Hij fotografeerde vaker groepjes pelgrims die in de omgeving rondreden. Andrew Fallon vond deze foto en wil graag weten of iemand het merk en model van deze auto kan identificeren. Klik hier voor een grotere foto.

8 november 2022: Ariejan Bos vermoedt dat de Lourdes-auto hoogstwaarschijnlijk een Benz is. Hij schrijft: “Dit vermoeden had ik al langer vanwege de vorm van de achterste veerhanden en de positie van de louvres in de motorkap. Ook de voorste veerhanden (te zien op andere foto’s van dezelfde auto in mijn archief) passen bij Benz, maar ik kon teveel details niet terugvinden.
Op onderstaande afbeelding zie je ze vrijwel allemaal, waarbij ik vooral wil wijzen op de handgreep op de motorkap naast de louvres, en de aparte motorkapvergrendeling. Verschillen zoals aantal louvres en de positie van de vergrendeling zullen met het model te maken hebben. Een andere overeenkomst is de afdekkap over de voorkant van de achterveren, waarbij de verdiepte bout linksboven bij de mysteriefoto net te zien is. Daarnaast zie je nog de tweede 'cowl' achter de voorbank, typisch voor de Benz toerwagen van 1912 en later. De vorm van de voorspatborden is verschillend, maar beide vormen waren courant in de jaren 1914-1915.
Er zijn ook enkele details, die ik niet herken van Benz, maar die mogelijk te maken hebben met latere aanpassingen (zoals het ronde ventilatierooster direct achter de motorkap).”

Benz 1915 16 40PS coupé de ville