logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Het “kenteken” op een Cudell motorrijwiel uit 1903

cudell 1903 Gadiot 1
7 januari 2020: Joost Heesakkers is benieuwd naar de betekenis van het nummer op deze Cudell. Het zal geen rijksnummer zijn, want dit was alleen verplicht voor voertuigen zwaarder dan 150 kg. Desalniettemin vraagt Joost zich af of één van de Conam leden, die bekend zijn met de nummersystemen die aan het begin van de vorige eeuw gebruikt werden, aan kan geven wat voor een nummer B481 is.
Het is immers ook geen provinciaal kenteken. Kentekenplaten met provinciaal nummer waren donkerblauw met witte letters. Deze plaat is wit met zwarte letters. De motorfiets is van 1903 en wordt bereden door dhr. Gadiot uit Gronsveld (Limburg) en ziet er op de foto nog vrij nieuw uit. Het provinciale kenteken is pas in 1906 ingevoerd. Limburgse provinciale kentekens begonnen met de letter P. Het kenteken B481 is een Fries kenteken wat pas in 1910 is afgegeven aan uit Johannes Heidema uit Dokkum. Joost heeft navraag gedaan bij Belgische en Duitse kenners van historische motorfietsen en die kunnen de plaat ook niet thuisbrengen. Wie heeft er een idee?

10 januari 2020: Albert Koops denkt aan een rijvergunning voor de stad Maastricht (zoals ook andere steden, bijvoobeeld Groningen, die ook hebben uitgegeven), maar of daar dan ook een nummerplaat bij hoorde durft hij niet te zeggen.