logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: Merk driewieler met postbode of politieagent?

driewieler burgers vervuurt 1
10 oktober 2019: In de verzameling ansichtkaarten van André Vervuurt zit deze kaart uit Helenaveen (Noord-Brabant). Klik hier voor een vergroting. De datum is circa 1905. André wil graag weten wat voor driewielig vervoermiddel op deze kaart staat. En de bestuurder, draagt hij het uniform van een politieman of dat van een postbeambte?
Aan de muur hangt een reclame van de Eerste Nederlandsche Rijwiel- en Machinefabriek Burgers uit Deventer. Maakten zij ook driewielers? Of kan het een Simplex zijn met een zogenaamde voorspanwagen (hier op de RAI-tentoonstelling van 1905)? Wie weet meer?

14 oktober 2019: Henk Schuuring gaat uit van een Simplex, alleen het voorbeeld plaatje RAI 1905 geeft een trapmodel aan. Dit is waarschijnlijk de gemotoriseerde versie van het onderstel. Zie als voorbeeld deze foto van de fotograaf A.W.F. Vogt.

14 oktober 2019: Jenet van Suijlekom heeft de mening van een kennis, een uniformexpert, gevraagd. Zijn antwoord: "Het is een zeer onduidelijke foto, het zou wel eens een veldwachter of brandweerman kunnen zijn, maar Rode Kruis is eventueel ook nog een optie (het lijkt dat er een kraagembleem wordt gedragen, mogelijk dus een witte achtergrond met een rood kruis).
Postbodes en telegrambestellers droegen een ovalen koperen plaat op de linker borst. Wat bij deze man opvalt is de (witte/zilveren) galon rond de pet en (als ik het goed zie) de (witte/zilveren) kokarde daarboven. De uniformen van veldwachters verschilden nogal per gemeente, er waren geen landelijke voorschriften en de uniform-samensteling (tuniek, pet, sabel) hing vooral af van het gemeentelijk budget en de (goede) smaak van de burgemeester. Hetzelfde gold voor brandweerlieden. Brandweer en politie droegen doorgaans wel metalen knopen en die zie ik hier niet.
Het Rijkskledingbesluit van 1924 bracht landelijk wel wat eenheid, al gold er wel een afdraag periode."

14 oktober 2019: André Vervuurt bedankt de inzenders van de reacties. Hierdoor heeft hij kunnen achterhalen dat de berijder van de Simplex de veldwachter Petrus Aarts uit Helenaveen moet zijn geweest.