logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Busbedrijf V.I.O.S. te Wateringen

vios-garage
Hans Waldeck kreeg deze prachtprent te pakken. Deze foto werd rond 1927 gemaakt in de garage van busbedrijf V.I.O.S. te Wateringen. En eigenlijk valt er bij iedere auto wel een verhaal te vertellen. De tweede auto van links is een (1927?) Dodge ziekenwagen die nog altijd bestaat. De meest rechtse auto is gedetermineerd als een Studebaker van 1926/27. De middelste auto is vanzelfsprekend een Renault, maar welk type? Zou het een 15CV Coupé-Limousine kunnen zijn? Dan resten nog de twee Fordjes maar ook daar valt één en ander op te merken. De linkse T is uitgerust met een zogenaamde 'Dropped Frame' vooras die alleen geproduceerd zijn in de Engelse Trafford Park Ford fabriek, maar ook wel op Franse Fords wordt gezien. Het was een poging om de verouderde T-Ford er wat moderner uit te laten zien. De rechtse Ford heeft ook wat extra plaatwerk onder de radiateur, tussen de voorschermen. Maar zie ik daar ook iets aparts bij de vooras?

vios-renaultvooras1vooras2model-T-start


De rechtse Ford van de grote foto lijkt wel een extra veermechanisme te hebben gelijk aan deze Ford die wordt gestart (foto coll. Fer Cools)

Commentaar Jan Polman: Dan de Dodge. Dat dit een Dodge van plm. 1927 zou zijn komt me vreemd voor. Het blijkt namelijk dat vanaf het modeljaar 1921 de Dodge was voorzien van een recht stangetje tussen de beide voorspatborden, kennelijk om ze wat bij elkaar te houden. Deze Dodge heeft dat stangetje nog niet. Natuurlijk zou het er tussenuit gehaald kunnen zijn, maar dat lijkt me minder waarschijnlijk dan dat het er niet heeft gezeten. In dat geval is deze Dodge van 1919 0f 1920.