logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Rijksnummer 57

57-spijker-1899
Rijksnummer 57, afgegeven op 8 april 1899, op de Benz 1899 van Jacobus Spijker, fabrikant van automobielen te Amsterdam (Trompenburg)


rijksnummer-57-nac-clubrit-1899
Detail van een foto genomen tijdens de eerste N.A.C. clubtocht op 15 augustus 1899. Links Jacobus Spijker op Benz 1899, het is onbekend wie naast hem zit.

Jacobus Spijker had naast het rijksnummer 57 onder meer een provinciale vergunning voor het berijden van de wegen in Drenthe. Deze had het nummer 12 (klik!)

rijksnummer 57 2
Jacobus Spijker gefotografeerd tijdens een ritje met zijn Benz. Klik hier voor de detailfoto. (Bron foto: Gemeentearchief Zaanstad).

Volgens het Gemeentearchief van Zaanstad zou deze foto genomen zijn in Zaandam, maar zowel Ariejan Bos als Henk Schuuring twijfelen hieraan. Het is bekend dat Jacobus Spijker vaak rechtsaf van zijn landgoed de weg langs de Amstel volgde, dus kan de foto net zo goed in Ouderkerk aan de Amstel zijn genomen of nog verderop. Ook was in die tijd nog (net) geen goede pontverbinding over het IJ en pas toen het Noordzeekanaal werd geopend was er een verbinding bij IJmuiden. Veel vervoer richting Noord-Holland over vasteland ging via Beverwijk. Dit omdat de gehele noordelijke IJ-oever moeras en (laag) watergebied was. Kortom, voor een zondagsritje bijna onmogelijk.