logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Rijksnummer 922

rijksnummer 922 N 440
Het rijksnummer 922 werd op 23 juni 1903 afgegeven aan Alphonsus Johannes Maria Spierings (Den Bosch 1877-Veghel 1944). Zijn vader was bankier in Den Bosch en lid van Provinciale Staten, zijn moeder een telg uit het vooraanstaande geslacht Sassen. Alfons zelf bereikte niet de maatschappelijke status van zijn ouders - hij was o.a. medewerker bij de Hanzebank en muziekleraar – maar werd na de dood van zijn vader in 1897 een gefortuneerd man.
Alfons kocht in juli 1902 bij de plaatselijke autohandelaar B.A. Jansen een voertuig van onbekend merk, dat het kenteken 749 kreeg. Mogelijk was dit een door Jansen zelf vervaardigde vierwielige voiturette, voorzien van een De Dion Bouton-motor. Kennelijk was Alfons er niet zo tevreden over, want enkele maanden later verkocht hij de auto èn het kenteken aan een andere Bossche autohandelaar, F.F. Schuurmans.
In maart 1903 kocht Alfons bij diezelfde Schuurmans een andere auto waarvan alleen bekend is dat het voertuig was uitgerust met een 4,5 pk motor. Het kreeg het kenteken 922. Ook dit exemplaar voldeed niet, want amper twee maanden later werd ook deze auto weer van de hand gedaan.
Alfons schafte in juni 1903 via importeur Leonard Lang in Amsterdam een spiksplinternieuwe auto aan van Belgische makelij, een Dechamps. De auto moest uit België komen, bij het retourtransport werd zijn oude auto meteen meegenomen. Terug naar de fabriek? Of had de importeur voor deze inruilauto een nieuwe Belgische klant gevonden? Deze Dechamps kreeg het rijksnummer 922. Toen in 1906 de provinciale kentekens werden ingevoerd, kreeg deze Dechamps van Alfons het nummer N-440. Ten tijde van deze foto was de auto dus al zeker drie à vier jaar oud.

Bron: BHIC.nl