logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

KNAC Ledenlijst 1927

Wie is wie in autoland?

Er is een tijd geweest dat de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club de ledenlijst gewoon publiceerde. Conam-lid Frans Kense heeft zo'n openbare ledenlijst van 1927 van onze oud-voorzitter Ariejan Bos geleend en ingescand. Hoewel de lijst OCR-gescand is (dus met optische tekenherkenning, vandaar een paar schrijffoutjes) was het een waar monnikenwerk om alle 4.427 namen en adressen in één bestand op te nemen. En dan te bedenken dat een KNAC-lidmaatschap lang niet voor iedereen was weggelegd, want de contributie was in 1927 25,- gulden (en we gaan er natuurlijk van uit dat men ook een auto of motorfiets had). De lijst van 1927 is dus echt een momentopname van iedereen die lid was van de KNAC.

Alle BN'ers van 1927

De top van de ledenlijst laat zich lezen als een wie-is-wie in 1927 in Nederland. Er staan bekende industriëlen in de lijst, zoals Anton Philips uit Eindhoven (lidnummer 223), textielbaron Egbert ten Cate uit Almelo (lidnummer 327) en fietsfabrikant Fongers uit Groningen (lidnummer 1628). In de lijst komen we ook bekende politici, bestuurders en tal van adellijke families tegen, zoals Jonkheer Tjarda van Starkenborgh Stachouwer (lidnummer 2641), die in 1927 Commissaris van de koningin in Groningen was en later de laatste Gouverneur-Generaal van Nederlands Indië zou worden. En wat denk je van jonkheer Ruijs de Beerenbrouck (lidnummer 781), die al twee keer minister-president was geweest? Hij was in 1927 voorzitter van de Tweede Kamer en werd dat jaar minister van Staat. Later zou hij nogmaals een kabinet leiden.

En de auto- en motormensen?

Een aantal bekende auto- en motormannen kennen we: de Voorburgse Packard-importeur Englebert bijvoorbeeld en ir. Schiff (oprichter en eigenaar van Vredestein en sinds 1926 voorzitter van de KNAC), motorfabrikant Eijsink uit Amersfoort en P.W. Scheltema Beduin, bekend uit de ANWB- en KNAC-geschiedenis, maar ook de man, die als wielrenner de luchtband in Nederland introduceerde. Maar voor duizenden anderen in de KNAC ledenlijst geldt dat zij in 1927 geen landelijk bekendheid genoten. Wellicht waren ze regionaal of lokaal bekend, zijn ze interessant of belangrijk geweest in hun dorp, stad, provincie of beroepsgroep. Misschien hebben ze sporen achter gelaten, bijvoorbeeld in archieven of bij nu nog levende (klein)kinderen. Als dat mensen zijn, die binnen onze interesse-categorie vallen - taxiondernemers, garagehouders, importeurs, coureurs, transportondernemers - dan willen we dat weten.

Wie helpt verrijken?

Frans Vrijaldenhoven was al begonnen om de lijst te verrijken met een aantal opmerkingen. Wie ook wil helpen om de lijst te verrijken stuurt een mail met de informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vertel kort wie de persoon is en vergeet niet te vermelden waar de informatie vandaan komt, want Conam streeft naar bronvermelding (boeken, tijdschriften, archieven, historische vereniging, informatie van nabestaanden). De lijst wordt regelmatig ververst, zodat de nieuwe gegevens voor iedereen inzichtelijk zijn.

Snel zoeken op deze pagina: gebruik toetscombinatie Ctrl-F, dan verschijnt rechts bovenin een zoekveld