logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

S.A.C.A. (B) - importeur onbekend

Automobiles SACA, Etterbeek-Brussel

Van 1924 tot 1927 modificeerde SACA Ford's Model T door het chassis te verlengen en te verlagen. ook werden de voorwiel remmen gemonteerd. Uit bijgaande foto blijkt dat er minimaal één in Nederland is geweest, maar een importeur is onbekend, misschien dhr. de Groot?

saca-1926-08-onbekendFoto uit Sport in Beeld, augustus 1926.
 
28-03-2011 aanvulling door Henk Schuuring:
“Totdat Ford Rotterdam zelfstandig de hoofdimporteur werd van Ford, was Sieberg Amsterdam de importeur voor Ford in geheel Nederland. Hierdoor werd Sieberg erg in zijn zakelijke belangen geraakt, en alleen het agentschap voor Amsterdam (Noord Holland) vond men te mager. Ook mocht Sieberg van Ford om schaalgrootte te behouden geen andere merken verkopen. De spanningen lopen nog hoger op als een kleinere Ford garage met veel steun Ford in korte tijd tot een omvangrijk bedrijf kan uitgroeien, waardoor Sieberg Ford vaarwel zegt en in Willy's gaat handelen. Deze Ford importeur, zoals vele Ford dealers zichzelf schijnbaar noemden, was de heer C.L de Groot. Of hij de Ford via Rotterdam heeft gekregen of zelf uit België (als bedrijf) heeft geïmporteerd laat ik in het midden. Ik heb tot nog toe geen harde lijnen samenwerking/verhoudingen Ford Antwerpen met SACA kunnen vinden.”
 
SACA-1924-1927-ecluse-1Nog een S.A.C.A. die in gebruik was bij Taxibedrijf Borgerding in Leiden. Achter het stuur zit chauffeur Dirk de l'Ecluse. Helaas is het jaartal van de auto niet bekend, wel is de foto duidelijk genoeg om het embleem van de S.A.C.A. te onderscheiden. Foto coll. familie de l'Ecluse, De Lier.
 

SACA-1924-1927-ecluse-2