logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Nippon (J) - Nippon-Nederland N.V. i.o., Gilze

In 1963 maakte de firma Nippon-Nederland N.V. plannen om de auto's van het Japanse fabriek "Prince Motors Ltd." te importeren. De naam 'Prince' mocht echter niet worden gevoerd, omdat in Nederland al de NSU Prinz werd geleverd. Daarom koos men voor de naam 'Nippon'.

Er was sprake van twee modellen, de 'Skyline', een 6-persoons sedan en de daarvan afgeleide 'Skyway', een stationwagen. Prijzen waren respectievelijk 10.495 gulden en 11.695 gulden. De auto's warn uitgerust met een viercilinder 1900cc motor die (voorzien van een vierversnellingsbak) een vermogen van 96 SAE-pk leverde en topsnelheid van 140 km/u had. Een team van drie Japanse technici zou overkomen uit Tokio om leiding te geven aan de service-organisatie in Nederland en diverse andere Westeuropese landen. Onderdelen zouden betrokken worden via de belgische importeur.

Op de autotentoonstelling in Brussel in januari 1964 zou een geheel nieuw model met een carrosserie van Michelotti worden geïntroduceerd. Niet bekend is of de auto's ook daadwerkelijk zijn geïmporteerd.

bron: artikel in het Limburgs Dagblad van 30 november 1963

Nippon-Prince-1963-nippon-nl

Nippon-skyline-1963-nippon-1

Nippon-skyline-1963-nippon-2