logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Ranger (B) - General Motors Continental, Rotterdam

De 'RANGER': een merkwaardig product van General Motors

Rond 1969/1970 kwam de directie van General Motor Suisse van de Assembly Plant in Biel (CH) op het idee een product op de markt te brengen als 'bijvoeding' voor de Vauxhall-dealers, die nauwelijks het hoofd boven water konden houden. Hun idee?

Uit Zuid-Afrika haalden zij van de aldaar gevestigde Assembly Plant in Port Elizabeth de specifieke 'Ranger' onderdelen en combineerden die met Opel-units uit Rüsselsheim (D). Onder de reeds lang bij General Motors geregistreerde naam 'Ranger' konden die auto's via de Vauxhall-dealers in Zwitserland en de Benelux-landen worden verkocht.

Een super-Opel? Nee, de naam 'Opel' mocht nergens worden vermeld. De verkoop-slogan luidde: "U ziet hier een automobiel, opgebouwd uit de beste componenten van de General Motors organisatie, welke verkocht wordt door een beproefde dealer-organisatie, die zijn sporen op het gebied van service- en onderdelen-voorziening ruimschoots bewezen heeft." In de wandeling heette de Ranger: een Opel met goed licht (vanwege de vier koplampen!).

De eerste Ranger die dealer van der Valk & Co. in Den Haag afleverde was een 4-deurs Sedan 2500 automaat, aan de oudste klant van de heer van der Valk, die in 1932 bij de start van het Opel-dealerschap zijn eerste Opel aanschafte. Om aan de introductie van de Ranger-auto's een bijzonder tintje te geven organiseerde General Motors Continental in Rotterdam een kleine happening in de showroom aan de Boomsluiterskade te Den Haag. Deze gebeurtenis ging gepaard met een origineel geschenk in de vorm van een luze-doos met gedistilleerd uit de diverse landen, die betrokken waren bij de geboorte van deze nieuwe GM-telg. De doos bevatte de navolgende drankjes:

- Wijn uit Zuid-Afrika (omdat de naam Ranger daar geregistreerd was en daar de plaatwerkdelen vandaan kwamen)
- Wijn uit Frankrijk (de automatische versnellingsbak kwam uit Straatsburg)
- Kirsch uit Zwitserland (omdat daar het idee voor de Ranger vandaan kwam)
- Bier uit Duitsland (vanwege de Opel-techniek en body – Rekord en Commodore)
- Bier uit België (omdat in Antwerpen de Ranger werd geassembleerd en vandaar uit de distributie naar de Benelux-landen werd verzorgd)
- Whisky uit Engeland (vanwege het Vauxhall Victor front en de Lucas koplampen)
- En als laatste Bols jenever uit Nederland (als 'bijvoeding' voor de Nederlandse Vauxhall-dealers, die naast de Vauxhall de Opel concurrent gingen verkopen)

De verkoop van de Ranger sloeg goed aan. Er werden de nodige Vauxhall Victor's en Cresta's ingeruild met als resultaat dat de werkplaatsen weer tevreden klanten konden ontvangen.

Tekst: Frans Vrijaldenhoven

Lees ook het Conam Bulletin van maart 2014 waarin Paul Vlemmings de Ranger uitgebreid beschrijft.

ranger-1970-12-gmadvertentie december 1970

ranger-1971-02-gmadvertentie februari 1971

ranger-1971-10-gmadvertentie oktober 1971

 

ranger-1971-11-gmadvertentie november 1971

 

ranger-vauxhall-1972-gmadvertentie 1972

 

ranger-1973-10-gmadvertentie oktober 1973

 

ranger-1973-11-gmadvertentie november 1973