logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Neva, Vaals

neva-vaals-3Het eerste gebouwde prototype

De NEVA two-seater is ontstaan op de tekentafel bij de firma Staalimex te Breda. Sinds 1934 is dit bedrijf leverancier van de meubelindustrie van Nederland, maar houdt zich ook bezig met handel in allerlei soorten wielen, magazijnkarren, magazijnstellingen enz. Het bedrijf werd opgericht door dhr. van der Pol. Kort na de Tweede Wereldoorlog maakte dhr. van der Pol waarschijnlijk meerdere prototypes, waarvan er één in 1947 werd aangeboden in een advertentie in het blad 'MOTOR' van 28 maart 1947.

neva-vaals-2

neva-vaals-6Deze tekening staat op de achterkant van de foto van het eerste prototype.

De definitieve, min of meer gesloten uitvoering is vrijwel zeker in 1951 gefabriceerd en gepresenteerd, maar volgens het blad HAV Varia (no.10 van 1974) viel na de onthulling "eerst een diepe stilte en vervolgens barstte er een niet onbegrijpelijk gelach los". Het NEVA-project is verder niet van de grond gekomen.

neva-vaals-9

De prototypes werden gebouwd bij de NV NEVA – Wagenbouw te Vaals, een productiebedrijf waarmee Staalimex destijds op een aantal terreinen samenwerkte. De Nederlandse Machine- en Apparaten Fabriek "N werd in 1946 opgeriucht de Winandus Vluggen. NEVA bouwde op wat grotere schaal de zogenaamde ijzeren honden, die behalve dat ze gebruikt werden door de groenteman, melkboer, enz. ook werden gebouwd voor industriële toepassingen als intern transport en dumpers voor aannemerij. Deze waren vrijwel altijd voorzien van een ILO-tweetakt motor en het lijkt aannemelijk -mede door de advertentie uit 1947- dat het eerste prototype ook door een ILO-motor werd aangedreven. Volgens Staalimex bezat het prototype uit 1951 een Renault motor. Dit prototype is voor het laatst gezien in 1954 aan de Zeeuwse kust. Van voorgaande prototypes is niets meer bekend.

neva-vaals-5

Een leuk detail is dat de definitieve NEVA het provinciale nummer P-16055 heeft. Met dit kenteken heeft ook het prototype van de two-seater heeft gereden en tevens komt het voor op meerdere foto's van ijzeren honden.

neva-vaals-1Op deze advertentie wordt de NEVA two-seater aangeboden door de Industriële Handelsonderneming "MEVO" uit Breda. Dit was een dochteronderneming van Staalimex, waarbij MEVO staat voor 'Mechanische Voortbeweging'.

Neva 19510210 neva Bovag Bakker 9advertentie februari 1951

neva-vaals-4IJzeren hond met minimale bescherming tegen slechte weersomstandigheden.

neva-vaals-7Ook een gemotoriseerde kruiwagen op massieve banden behoorde tot het leveringsprogramma van NEVA.


Nadat de NEVA een aantal mindere jaren doormaakte is in 1969 met dezelfde machines en medewerkers een doorstart gemaakt onder de naam Vlukon BV (als dochter van de handelsonderneming Konijnenburg BV). De naam Vlukon is een samenvoeging van de eerste drie letters van de achternamen van de oprichters van beide bedrijven om de bundeling van krachten van de families Vluggen en Van Konijnenburg te benadrukken. Tot en met de jaren 90 heeft Vlukon zich gespecialiseerd op de productie van onderstellen van caravans, trailers e.d. Door verdere specialisatie op de productie van wielen en velgen is dit sinds 2001 de kernactiviteit. Op het moment van schrijven werkt de kleinzoon van de oprichter van de Neva nog steeds bij Vlukon

Ook Staalimex is nog steeds actief. Mevo is dat niet meer hoewel Staalimex op historische gronden MEVO als slapende BV aanhoudt

Bronnen:

artikel van Eduard Hattuma in het Conam Bulletin nr. 1 van mei 1993

artikel van Jan Lammerse in het Conam Bulletin nr. 4 van december 1993

website Staalimex

website Vlukon