logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

R.A.M., Rotterdam

Automobielbedrijf R. A. Mimiasie B.V. aan de Hoofdweg 123 te Rotterdam begon na de Tweede Wereldoorlog met de ombouw van ex-U.S. Army trucks, door deze geschikt te maken voor civiel gebruik. Uitvoeringen met 4x4 en 6x4 aandrijving werden voorzien van DAF of M.A.N.-dieselmotoren en van een cabine die ook van deze fabrieken kwam. De vrachtwagens waren speciaal geschikt gemaakt voor de in de bouw- en wegenbouwbedrijven gestelde eisen.
Op een gegeven moment werd overgestapt op de ‘REO’ trucks. Deze werden voorzien van een DAF dieselmotor en Netam kipper. Het type 14.000 SF had 6x6 aandrijving, een 10,7 liter M.A.N.-motor en was goed voor een bruto draagvermogen van circa 14 ton. Het lichtere type 10.000 SF had een 120 pk. DAF diesel en kon 10 ton meenemen.
Vanaf 1967 kregen deze vrachtwagens de naam R.A.M., de initialen van dhr. R.A. Mimiasie. In dat jaar werden in totaal acht chassis afgeleverd. Daarna werden er jaarlijks enige tientallen gebouwd, met uitzondering van 1974, toen slechts acht wagens werden afgeleverd. In 1977 werd Mimiasie M.A.N.-dealer voor Rotterdam, waarna in 1982 het laatste exemplaar werd gebouwd.

ram gmc mimiasieadvertentie circa 1948

ram drierasser kipper mimiasieR.A.M. drieasser kipper met een cabine van M.A.N.

ram kipper mimiasieR.A.M. kipper met M.A.N. cabine

Bronnen:
- alexmiedema.nl
- Heldt, B.H.: 80 jaar Nederlandse Automobielindustrie. Peters Uitgeversmij B.V., Deventer, 1976
- Wallast, Martin.: Historisch overzicht van de Nederlandse Automobielindustrie, 1979