logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Wilton-Fijenoord

Op de scheepswerf van Wilton Fijenoord te Schiedam zijn diverse overvalwagens op Ford chassis gebouwd.

wilton-feijenoord-1

Van deze pantserwagens zijn er een drietal gebouwd om ze in Ned. Indië in te zetten. Uiteindelijk bleken ze na tests niet te voldoen en zijn er twee naar Brazilië geëxporteerd. De derde kwam terecht bij het Korps Rijdende Artillerie.

Voorzien van een 4 cyl 50 PK luchtgekoelde Krupp motor. Een bijzonderheid was dat de buitenkant onder stroom kon worden gezet. Gewicht 4.500 KG volledig ingericht en voorzien van een driekoppige bemanning.Voorzien van een 4 cyl 50 PK luchtgekoelde Krupp motor. Een bijzonderheid was dat de buitenkant onder stroom kon worden gezet. Gewicht 4.500 KG volledig ingericht en voorzien van een driekoppige bemanning.

wilton-feijenoord-3

Uit Brazilië kregen we van N. Naldinho een aantal foto's over de twee auto's die naar Brazilië werden geëxporteerd.

wilton-feijenoord-1Two troop armoured transportation trucks Wilton-Fijenoord, presented in São Paulo, parade April 1936; Credit for photo: Section of periodics, author's library

wilton-feijenoord-2Two troop armoured transportation trucks Wilton-Fijenoord, presented in São Paulo, parade April 1936; Credit for photo: Section of periodics, author's library


wilton-feijenoord-3Four view drawings of the troop transportation truck Wilton-Fijenoord elaborated by Eros de Carvalho Rego, in the 1:35 scale. Credit for drawing: author's collection.

 wilton-feijenoord-4bOorspronkelijk bijschrift bij deze foto; "De eerste pantserauto van het Ned.-Indische leger, uitgerust met 3 mitrailleurs (één, achter, is op de foto niet te zien), gebouwd door Wilton-Feyenoord (sic) te Rotterdam. Het gevaarte (dat op massieve banden rijdt) weegt in volle uitrusting 5 ton en wordt gedreven door een luchtgekoelde Krupp-motor met liggende cylinders. Er zijn bij wijze van proef 3 van deze strijdwagens besteld, die een proefpeloton zullen vormen, het welk te Bandoeng wordt gelegerd."

Hieronder: artikelreeks uit 'Het Motorverkreer', 13 juni 1934 (klik of de afbeeldingen voor een vergroting)

wilton-feijenoord-5

wilton-feijenoord-6

wilton-feijenoord-7