logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Larkens, Bierum

larkens bierum 6
In het Groningse Bierum bouwden de gebroeders Larkens kort na de Tweede Wereldoorlog een eenpersoons wagentje dat niet had misstaan in de Formule Drie van die dagen. Een artikel in Autosport van november 1949 maakte melding van een racer waarvan bij voldoende belangstelling een kleine serie opgezet zou worden. Mocht het zover komen, dan kon de oorspronkelijke 500 cc motor met zijklep worden vervangen door de motor van een JAP. Later in dat jaar meldde Autosport echter dat het niet de bedoeling was een racer te bouwen.
De keurig uitgevoerde monoposto had een stevig buizenchassis, onafhankelijke vering met dwarse bladveren, telescopische schokbrekers en een tandheugelbesturing van eigen makelij. Er werd een groot aantal onderdelen van de Fiat Topolino gebruikt, zoals wielen, wielophanging, remtrommels, bladveren en stuurwiel.

larkens bierum 5
Halverwege 1950 werd de inmiddels van verlichting en het provincienummer A-16119 voorziene auto uitgerust met een wat snellere watergekoelde tweecilinder DKW-tweetaktmotor. Hiertoe werd het chassis verlengd met twintig centimeter om een accu en radiator kwijt te kunnen.

Bij wedstrijden is de Larkens nimmer gesignaleerd, wel is minstens eenmaal het circuit van Zandvoort gebruikt om de auto te testen. Ook de productie van een kleine serie is niet van de grond gekomen.

Omdat de gebroeders Larkens zich met andere projecten bezig wilden houden, werd de monoposto weggegeven aan een technische school. Later kwam de racewagen in een weiland terecht met een bordje “Te Koop” erop. In 1983 kwam er een koper en die heeft de auto gehouden tot Kerst 2016. De huidige eigenaar zag de monoposto in een donkere schuur en merkte dat de Larkens nog vrijwel compleet was. De Larkens is inmiddels uitgerust met een JAP 4B motor, maar de tweecilinder DKW-tweetaktmotor is er ook nog steeds. De bedoeling is om de auto te laten doen waar hij voor bedoeld is...racen!
Bronnen:
Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993
Booy, Jeroen, artikel op www.PostWarClassic.com d.d. 28 maart 2017
 
larkens bierum 3
In 2017 (foto Mike Doodeman)
larkens bierum 2
larkens bierum 1