logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Kielstra, Drachten

Garagehouder Kielstra uit Drachten bouwde tussen 1953 en 1955 een auto die zijn naam zou dragen. Hij haalde zijn onderdelen uit alle mogelijke auto's: de motor uit een Studebaker, het dashboard uit een Chevrolet, de velgen van een Renault en de assen van een Willys Jeep. Het remsysteem is gedeeltelijk afkomstig van een Opel cabriolet uit 1934, net als de vouwconstructie van de linnen kap.

kielstra 1

kielstra 2

De Kielstra 446 Convertible heeft een chassis dat met de vloerpanelen tot een geheel gelast is. De typeaanduiding 446 werd gekozen vanwege de zescilinder motor en de vierwielaandrijving (4 x 4).
De carrosserie werd geheel eigenhandig uit l millimeter dik plaatstaal gemaakt. Kielstra gebruikt zijn cabriolet privé en zakelijk. De auto is bijzonder krachtig en zeer geschikt om gestrande automobilisten weg te slepen. Inmiddels heeft deze Friese eigenbouw zo’n driehonderdduizend kilometer gereden en is hij nog steeds in gebruik. Eigenaar Kielstra showt zijn eigenbouw van tijd tot tijd op tentoonstellingen van klassiekers.

kielstra B 9971In eerste instantie had de Kielstra 446 ronde koplampen. Later werden deze vervangen door rechthoekige exemplaren. Op deze foto heeft de Kielstra nog het provinciale kenteken B-9971

Kielstra Vrije Volk 24 07 1

kielstra drachten

kielstra 446aKielstra bouwde behalve de 446C in 1948 ook de 446A, een ziekenauto met eveneens een 3-liter-Studebaker motor, roestvrijstaal-schroefveren, stahoogte en een vloer die maar 38 cm van de weg ligt. Deze vierwiel-aangedreven ambulance is helaas gesloopt.

Bronnen:

Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland. Uitgeverij Waanders, 1993

Nieuwsblad van het Noorden, 17 juni 1986

Drachter Courant

Vrije Volk, 24 juli 1976