logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

De V.L.A.M. of VLAM

vlam-img067

De Haagse autohandel Verwey & Lugard's Automobiel Maatschappij was een van de oudste automobiel-importeurs in Nederland, onder andere van de merken Peugeot en Fiat. In het jaar 1907 merkten zij dat er door de economische crisis in ons land nog wel behoefte bestond aan de lichte automobielen uit de eerste automobieljaren, terwijl de meeste fabrikanten dit type voertuig van het programma geschrapt hadden en zwaardere auto's waren gaan bouwen. De firma besloot toen zelf een voiturette op de markt te brengen onder de merknaam V.L.A.M., een afkorting van de firmanaam. Deze naam werd overigens al eerder gebruikt door Verwey & Lugard getuige deze foto uit 1904.
De VLAM was een voor de Nederlandse markt aangepaste Franse D.F.P. (Doriot, Flandrin et Parent), een tweepersoons, eenvoudig en onderhoudsvriendelijk wagentje met een opklapbare kap, maar nog zonder voorruit. Na enkele detailwijzigingen werd de VLAM voor het eerst op de R.A.I.-tentoonstelling van 1907 werd geëxposeerd en waar het veel bekijks trok.

De motor was een 1100cc eencilinder van 8/9 pk., voorin gemonteerd, watergekoeld volgens het thermosyphon systeem en met een vlak boven de opgebouwde krukas liggende nokkenas. De ontsteking kon naar believen als magneetontsteking of als accu-ontsteking uitgevoerd worden. Het geperst stalen chassis rustte op 5 veren, de wagen had rechtse besturing en op het stuurwiel bevonden zich de handels voor gas en ontsteking. De smering geschiedde door een enkel smeertoestel met druppelbuisjes en een zogenaamde "coup de poing". Aan het vliegwiel kwam een inwendige, conische, met leer beklede koppeling. Via een simpele versnellingsbak werden de achterwielen aangedreven met een cardanas. Voor de remmen, die zoals toen gebruikelijk was alleen op de achterwielen werkten en met een kabel werden bediend, was een voetpedaal aanwezig.

Het wagentje viel wel in de smaak bij het publiek en in 1908 werd zelfs nog een wat groter model gelanceerd, met een viercilinder motor en een vierpersoons double-phaeton carrosserie. Het motortje leverde 12/16 pk. Op de R.A.I. in 1908 toonde Verwey & Lugard dit type naast de eencilinder. Dit type kostte toen 3.900 gulden.

Een aantal 'Vlammen', zoals men de wagentjes noemde, werden naar Nederlands-Indië verscheept en daar verkocht via het filiaal van de fa. Verwey & Lugard. Na 1908 schijnt men de verkoop beëindigd te hebben en daarmee verdween de vrijwel onbekend gebleven naam V.L.A.M. van de Nederlandse markt.

Hoeveel van deze wagentjes door Verwey & Lugard zijn verkocht is precies bekend, het aantal wordt geschat op 400 stuks.

Bronnen:
Lammerse, Jan: Autodesign in Nederland, 1993
Wallast M.: Historisch overzicht van de Nederlandse Automobielindustrie, 1979
Habnit, F.F.: "Krèta sètan "de duivelswagen", autopioniers van Insulinde", 1977

vlam-img065In het midden een VLAM in vierzits-uitvoering

vlam-ned-indieDe reclamekaravaan van Verwey & Lugard bereikte op Koninginnedag 31 augustus 1907 Toasari. Links een Spijker, rechts een Vlam

vlam-img064aTwee schetsen van de VLAM

vlam-img064b