logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

H. Landeweer, Martenshoek

harm-landeweer-A-224

Harm Landeweer, die in het Groningse Martenshoek een machinefabriek had, bouwde tussen 1902 en 1906 een auto met een 1,75 pk De Dion Bouton eencilindermotor. Het was een vierzitter waarmee de eerste rit werd gemaakt op 10 augustus 1904. Van een serie van elf ritten die gemaakt werden tussen 10 en 27 augustus 1904 werden alle gegevens, zoals snelheid, aantal passagiers, afgelegde afstand en verbruikte brandstof, nauwgezet genoteerd. Door de per automobiel afgelegde afstanden te vergelijken met die te voet, bepaalde Landeweer het nut van de auto. Hij noemde zijn auto een 'vierwielige motorfiets' (of quadrycycle?). Volgens de beschrijving had de proefauto zitzadels en woog ongeveer 220 kg.

Tijdens de proefritten reden afwisselend mee: broers en zuster Landeweer, Meiske Buurma, B. en F. Poppens, P. Smit, Huizinga en Buizing. De volgende plaatsen werden bezocht: Groningen, Zuid-Laren, Wolfsbarge, Kropwolde, Zuidbroek, Noordbroek, Kolham, Scharmer, Harkstede, Slochteren, Delfzijl, Appingedam, Nieuwolda, Veendam, Wildervank, Siddeburen, Stadskanaal, Ter Apel, Nieuwe Pekela en Oude Pekela.

Het totaalgewicht van de auto inclusief vier personen was 452 kg. Maximum gereden met 664 kg totaal en er is gemiddeld met drie personen gereden. Gemiddelde snelheid 22 km/u, Gemiddeld benzineverbruik 1 liter op 25 kilometer.

Aan de hand van de rij-impressies werd besloten de auto te wijzigen voor zes personen. Waarschijnlijk werd een geheel andere carrosserie aangebracht, nu met banken. De auto woog daarna 250 kg. Dat de auto geschikt zou zijn voor zes personen (qua kracht, snelheid, benzineverbruik) was theoretisch berekend.

Op 15 juni 1906 kreeg de auto het provincienummer A-224. Landeweer heeft het bij dit ene exemplaar gehouden.

(Harm Landeweer was de vader van Klaas Landeweer, o.a. importeur van Cadillac te Utrecht)


Tekst Rutger Booy met gebruikmaking van de volgende bronnen:

Lammerse, Jan, (1993). Autodesign in Nederland

Duuren, Frans van, (2004). De Landeweer zelfbouwautomobiel, artikel in het Conam Bulletin jg. 14- nr. 1

Bos, Ariejan, (1994). Internationale Automobiel Centrale K. Landeweer, artikel in het Conam Bulletin jg. 04- nr. 2

Genealogie van [Stoppelenburg / Zuijdam]

http://familiehistorien.blogspot.nl/2010/12/derk-cools.html

http://www.stoommachine.info/

landeweer-stoom