logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Noback en van Beek, Blokzijl

RG 25 10 Noback Facebook Oud Blokziel

Volgens een artikel in de Leeuwarder Courant van 19 oktober 1954 reden twee jongens, Jan Noback en Jaap van Beek, regelmatig in een kleine auto van Blokzijl naar de Noordoostpolder.

Op het autootje valt geen merknaam te ontdekken, maar uit het artikel blijkt dat de auto in Almelo is gebouwd en een 290cc motor heeft. Zo op het oog is het een driewieler. Omdat het kenteken is afgegeven in juli 1954 moet gezien het jaartal van publicatie de bouwer de auto al snel na het bouwen hebben verkocht. Het autootje heeft aan iedere kant een clignoteur maar ruitenwissers lijken te ontbreken.

Omdat er geen andere naam bekend is, krijgt deze auto voorlopig de naam 'Noback en van Beek'', maar hopelijk weet iemand hier meer van? Mail de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Bron: kranten.kb.nl / Leeuwarder Courant d.d. 19 oktober 1954
Foto: Klaas Bergkamp

Met dank aan Eduard Hattuma voor de vondst.

7 december 2014: Johan Slagter weet dat deze driewieler is gebouwd door Jan Noback. Hij bouwde deze auto omdat hij een auto wilde hebben, maar er was geen geld voor. Het is inderdaad een driewieler, zodat het voertuig een motorfiets kenteken kreeg. Daardoor hoefde er bepaalde onderdelen niet op te zitten. Hij heeft deze auto gemaakt van de spullen die hij voor handen had in die tijd. Na twee jaar ermee te hebben gereden, heeft hij deze verkocht toen hij in dienst moest. Hij had er inderdaad geen merknaam op gezet. Hij heeft deze auto in Blokzijl gebouwd, alleen het motortje kwam uit Almelo.

16 februari 2018: Via de Facebook-groep “Oud Blokziel” is er een nieuwe foto (zie hierboven) en meer informatie naar boven gekomen over de driewielige zelfbouwauto van Jan Noback uit Blokzijl. Op 14 februari 2018 heeft Jan Koopmans telefonisch met Jan Noback gesproken. Zijn relaas: “Zo’n leuk gesprek met Jan Noback gehad. Hij vertelde mij dat hij het autootje gemaakt had van een Villiers 200cc tweetakt motorfietsje en dat de carrosserie door iemand uit zijn jeugd in Almelo is gemaakt. De carrosserie was van hardboard gemaakt en ook huisvlijt. De wagen was glansrijk door de RDW-keuring gekomen. De brandstoftank was een motorfietstank direct gemonteerd achter de bestuurder, onder een plaat met een veel te groot scharnier, maar ja er was natuurlijks niks in die tijd. Samen met de man in Almelo is Noback ongeveer een jaar bezig geweest het autootje te bouwen. Toen de man in Almelo het project na een tijdje zat was, heeft hij de auto met Jan Noback voor een Matchless motorfiets geruild. Later heeft Jan het autootje met een man in Steenwijkerwold geruild voor een CZ-motor.”
Jan Koopmans heeft bevestigd dat de Noback drie wielen had en de motor lag achterin. Een andere Blokzijler, Klaas Bergkamp, herkent de foto die bij het krantenartikel is geplaatst. “Die is bij de benzinepomp van Zeinstra gemaakt. Met dit autootje scheurden ze door Blokzijl over de Wortelmarkt en door de gangetjes. Het vehikel haalde wel de 70 km/u. Jan Noback heeft de auto verkocht aan Wim van Oosten.”

RG-25-10-1354984514Foto uit de Leeuwarder Courant d.d. 19 oktober 1954
RG-25-10-b-1354984616In het artikel wordt de naam van Jan Noback foutief weergegeven als Nobach