logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Lathouwers, 's-Hertogenbosch

Carrossereriefabriek F.H. Lathouwers

Lathouwers-1In 1821 werd de heer Franciscus Hendricus Lathouwers geboren. Hij leerde het vak van wagenmaker en in 1848 begon hij voor zichzelf. In 's-Hertogenbosch begon hij met het repareren en vervaardigen van wagens en rijtuigen. Hij deed dit kennelijk goed want zijn klantenkring besloeg na enige tijd heel Nederland, België, Duitsland en zelfs Nederlands-Indië. Het bedrijf produceerde van alles op het gebied van vervoer, van Bakkerswagens tot rijtuigen, van lijkwagens tot postkoetsen en zelfs arrensleden. De overgang naar automobiel carrosserieën ging bijna vanzelf toen een Belgische klant, een houthandelaar, een auto aanschafte. Hij vroeg Lathouwers daar een zespersoons carrosserie op te zetten.


Gardner-Serpollet-1904
een Lathouwers autobus op een Gardner-Serpollet van 1904


In 1904 werd de eerste autobus gebouwd op een Gardner-Serpollet chassis. Voor Nederlands-Indische importmaatschappijen werden carrosserieën gebouwd op Lancia chassis. Na de eerste wereld oorlog werd het bedrijf naast carrosserie bouwer ook de grootste General Motors deler van Nederland. Lathouwers was daarnaast ook al heel lang actief op het gebied van autoverhuur.

Het bedrijf overleefde de tweede wereldoorlog zonder noemenswaardige schade maar op de tweede Pinksterdag 1945 ontstond er brand door het onvoorzichtig vullen vanuit een tankwagen. Het bedrijf brandde toen helemaal uit. Het bedrijf werd wel opnieuw opgebouwd en tegenwoordig is Lathouwers een begrip voor Brabantse Opel en Chevroletrijders.
(tekst Ed Beekman)

Meer lezen over het rijtuigverleden van Lathouwers? Zie de website van Hippomobielerfgoed.nl.

lathouwers-Auto-6-maart-1913
advertentie uit Auto maart 1913


lathouwers-carrosserie-1915-1
advertentie 1915

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande Lathouwers carrosserie is op een Wolseley chassis, uit een advertentie in Auto-Leven van juli 1915

lathouwers-wolseley

lathouwers-wolseley-2

lathouwers-1916

advertentie 1916Lathouwers carrosserie 19190000
advertentie 1919