logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

De Ley, Princenhage

deley 1
Breda 1931; Carrosseriebedrijf ‘ De Ley’

P.H. Rüttchen; tel. 4794; Princenhage

Later Urkstraat 11; voor Bedrijfswagens

In de eerste helft van deze (20e) eeuw kwamen in de gemeente Princenhage verschillende industrieën op gang. De meeste daarvan lagen tegen de stad Breda aan, op Princenhaags grondgebied.

de ley princenhage jaren 20Foto bron: "Honderd jaar Vermeulen Hollandia"

De heer P.R. Rüttchen vestigde in 1930 een carosseriefabriek op de Markt te Princenhage (toen nummer 3, nu de grote witte poort tussen de nummers 23 en 24). De foto hieronderwerd gemaakt bij de opening van deze fabriek. Enkele mensen op de foto zijn nog te herkennen. Van links naar rechts: Koos Maas (met grote snor), de volgende is onbekend en het drietal bij de paal is Hein Rüttchen, Koopmans (de bedrijfsleider) en Willem Althuizen. Achterin staan Muisenberg (arm op de auto), Pielemeyer (handen op de rug), schuin achter hem Jo de Ceuster en helemaal achterin zien we Hanegraaf. Helemaal rechts, naast de wagen van de stoomzuivelfabriek, staan Piet en Martin Rüttchen (beiden met snor).

Op deze fabriek werkten ook diverse Duitsers en Belgen. De familie Rüttchen is vanuit Duitsland naar Gulpen gekomen en vandaar naar Breda en Ginneken. Twee broers en een neef staan hier op de foto, waarvan Piet dus "De Ley" in Princenhage is begonnen.

ruttchenBron: Princenhage in oude ansichtkaarten

de ley 1930000 interieurInterieur van de werkplaats in 1930 (bron: Het geheugen van Nederland)

peerless--de-leyPeerless met carrosserie van De Ley (Met dank aan Jan Clevering)

De Ley Pontiac 1advertentie uit 1935 van B. van der Molen voor een Pontiac 8-cylinder met carrosserie van De Ley