logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Kern & Koning, Amsterdam

Kern & Koning, Rijtuig- en wagenmakerij, Kerkstraat 283 te Amsterdam

Kern was in 1901 rijtuigmaker in Amsterdam. Als Kern & Koning heeft de firma in elk geval bestaan van 1912 tot 1931.

Veel rijtuigen en sleden werden geïmporteerd uit Amerika. Deze waren compleet gebouwd, maar zonder enige afwerking. Bekend is dat kleine rijtuigen gedemonteerd als bouwpakket in een houten kist naar Europa werden verscheept. Om ruimte en vrachtkosten te besparen werden alleen de meest noodzakelijke onderdelen in de kist verpakt. Smeedijzeren delen werden bijvoorbeeld niet meegeleverd. Deze konden immers eenvoudig in het land van toekomstig gebruik gemaakt worden. Net als vele andere rijtuig- en wagenmakers zette Kern & Koning het voertuig in elkaar en voorzag het van smeedwerk. Daarna werd het rijtuig of slee geschilderd en gestoffeerd. Er kwamen lampen op en eventueel werd er een eigen naamsvermelding op aanbracht.
Bron: Stolk Balkbrug

kern koning 19130317advertentie in het ‘Nieuwsblad van het Noorden’ d.d. 17 maart 1913

Schutter Panhard 1910 Coolen
Op 15 oktober 2006 werd door het veilinghuis Osenat een Panhard & Levassor uit 1910 aangeboden met een carrosserie van Kern & Koning uit Amsterdam. Deze Panhard heeft jarenlang in de Louwman collectie gezeten. Inmiddels is hij ‘terug-gerestaureerd’. Kern & Koning hebben vermoedelijk rond 1912-1914 de carrosserie ‘gemoderniseerd’, o.a. door portieren aan te brengen voor de plek van de chauffeur. Op de foto hieronder de auto zoals hij nu is, zonder portieren en niet meer geel maar een soort zwart.

13 augustus 2018: na een vraag van degene die deze Panhard & Levassor momenteel in bezit heeft, hebben we navraag gedaan bij het Louwman Museum. Hun reactie was: "Het klopt dat de Panhard & Levassor vroeger deel uitmaakte van de collectie. Dit was overigens ver voordat ik bij het museum ging werken in 2002. Bij mij weten is de auto voorzien van een Schutter & van Bakel carrosserie. Dat heb ik vanuit de ‘overlevering’ altijd heb meegekregen. Ik heb overigens nog nooit gehoord van Kern & Koning. In ons archief is niet anders bekend dat de carrosserie van Schutter & van Bakel is."

Het lijkt er dus op dat de carrosserie niet van Kern & Koning is, maar inderdaad van Schutter & Van Bakel. Het zou trouwens heel goed mogelijk kunnen zijn dat dat hier sprake is van een misverstand, want Kern & Koning was gevestigd in de Kerkstraat 283 te Amsterdam en Schutter & Van Bakel zat ook in de Kerkstraat, maar op de nummers 28-30. Dit lijkt wel heel erg op elkaar.

Kern Koning panhard
Met dank aan Bart Oosterling en Fons Alkemade