logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gebr. Kronenburg, Culemborg / Hedel

Kronenburg begon in 1823 in Culemborg een koperslagerij. Een van de eerste producten was een koperen windketel, die onder meer geleverd werd aan brandweerkorpsen uit de omgeving om ervoor te zorgen dat de brandspuiten een constante straal leverden. Al spoedig werden er complete handspuiten gebouwd. Later werd ook het bouwen van stoombrandspuiten ter hand genomen. Al kort na 1900 werden vrachtwagens opgebouwd, gevolgd door de productie van brandweerauto’s. In de twintiger en dertiger jaren werd vaak van Ford TT en Ford V8 gebruik gemaakt voor de brandweer opbouw.

kronenburg 1928 Ford TTFord TT 1928

kronenburg 1942Advertentie 1942

20220109 105649Advertentie uit "Ons Vrije Nederland" van 1 december 1945

kronenburg 1948Advertentie 1948

In 1950 verhuisde Kronenburg naar een groter pand in Hedel waar werd begonnen met de bouw van speciale voertuigen voor vliegvelden en de petrochemische industrie. Gedurende de jaren vijftig en zestig werden veel voertuigen van Kronenburg, bestemd voor gemeentelijke brandweren, gebouwd op chassis van DAF.

kronenburg 1965 dafFabrieksfoto van een Daf brandweerauto voor de brandweer Paramaribo in Suriname, ca. 1965

kronenburg vw triomphAdvertentie voor de VW Triomph

In 1972 werd het familiebedrijf Gebr. Kronenburg overgenomen door Amalga Holding NV. Daarin zaten bedrijven zoals Dru en Etna (kachels en haarden) en daarbinnen opereerde ook het Bredase Saval BV.

Kronenburg en Saval bleken elkaar goed aan te vullen en beide firma’s gingen vanaf januari 1975 samen verder onder de nieuwe naam: Saval-Kronenburg BV. Deze fusie werd op 1 januari 1991 weer ongedaan gemaakt; er ontstonden weer twee aparte bedrijven: Saval BV te Prinsenbeek en Kronenburg BV te Hedel. Deze laatstgenoemde werd op 27 mei 1992 geheel overgenomen door het Oostenrijkse Rosenbauer International GmbH.

Binnen Rosenbauer bleef Kronenburg een zelfstandige onderneming met een eigen programma en een eigen bedrijfs- en marktstrategie. Ondanks de grote vraag naar brandweervoertuigen werd in juni 2000 Kronenburg door Rosenbauer geliquideerd. De service en onderdelen voorziening wordt nu verzorgd door Kenbri BV te Stellendam.

Bronnen:

Albert Baas
Peter Snellen
Brandweerforum