logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Specker-Steeman

Herman Specker was afkomstig uit het Eemsland (Duitsland) en begon in Musselkanaal een fietsen-herstel bedrijf en fietsenfabriek. Hij trouwde met een meisje Steeman uit Musselkanaal, waarvan de vader koperslager was.
In 1915 richtte Herman Specker met Jo Steeman de 'Automobiel- en Motorhandel S.S.(Specker-Steeman) op. Het bedrijf was gevestigd aan de Marktstraat te Musselkanaal. Er werden geen eigen auto's en motoren geproduceerd, maar geïmporteerd, geassembleerd en opgekocht en vervolgens verkocht, doorverkocht en ook gestald, gerepareerd en verhuurd.
Het was de eerste motoren- en autohandel in Musselkanaal en van een van de Nederlandse auto's die verhandeld werden, zijn twee foto's bewaard gebleven. Het kenteken A-679 werd op 11 januari 1911 afgegeven aan Jhr. Willem Alberda van Ekenstein, die Rijksveearts was in Ter Apel.
Dhr. Specker overleed in 1918 aan de Spaanse griep en daardoor stopte ook zijn bedrijf.

Specker Steeman A 679 1Op de grille van deze automobiel staat pontificaal het fraaie 'jugendstil'-embleem van twee in elkaar gevlochten letters S, die van Specker en Steeman, het logo van de Automobiel- en Motorhandel S.S. Welk merk het geweest is, is niet bekend, Gedacht kan worden aan een Spyker of Eysink, maar daarvoor zijn er toch te veel details die niet kloppen.

(klik hier voor een grotere foto)

A 679 H T Specker in SS auto bewerkt H SpeckerOp deze foto zit achter het stuur van deze twoseater de patroon H.T. Specker. De foto is genomen op de Marktstraat te Musselkanaal.

A 679 plaatje H SpeckerTypeplaatje van Specker & Steeman
Bronnen:
dhr. H. Specker
dhr. J. Pekelaer
Groninger Archieven.