logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

van Beurden, De Lier

De geschiedenis van Van Beurden Carrosseriefabriek laat zich omschrijven met een aantal sleutelwoorden: kwaliteit, betrokkenheid en continu op zoek naar nieuwe ontwikkelingen en technieken. Deze eigenschappen vormen de ruggengraat voor een bedrijf dat inmiddels al meer dan tachtig jaar actief is in de carrosseriebouw.

1929 -1945

Na een opleiding bij vader en oom begon P.L. van Beurden in 1929 zelf een wagenmakerij in De Lier. De werkzaamheden bestonden destijds uit het maken en repareren van paardenwagens en kruiwagens voor boeren en tuinders uit de omgeving en het herstellen van koetsen.

kromhout-van-beurden

1945-1970

Na de tweede wereldoorlog werden veel legervoertuigen omgebouwd voor (inter)nationaal transport van groente- en fruitproducten van het Westlandse tuinbouwgebied. Ook werden platte laadbakken gebouwd op wagens van tuinders die zelf hun producten naar de veiling vervoerden. Tevens werden in die tijd al containers gemaakt om tuinbouwproducten per schip naar Engeland te brengen. Deze periode vormde het begin van het containertijdperk.

In de moeilijke tijden van de wederopbouw kwam zoon Q.P. van Beurden op jonge leeftijd in de zaak meewerken. Tot op de dag van vandaag is hij met veel energie betrokken bij de ontwikkeling van het bedrijf. In de jaren 50 en 60 werden carrosserieën gebouwd van spanten en togen en aluminium beplating. Deze werden aan de binnenzijde geïsoleerd en afgetimmerd. Ook werden cabines gebouwd in hout- of staalbouw, geheel naar eigen ontwerp.

1970-1990

Begin jaren 70 werden de eerste polyester sandwichpanelen ontwikkeld en toegepast voor geïsoleerde carrosserieën. Deze waren geschikt voor vervoer van bederfelijke waren zoals groente en fruit, vlees en vis maar ook bloemen en planten. In 1976 werden 80 diepvriescarrosserieën gebouwd voor een grote opdracht uit Iran. De ontwikkeling van deze geïsoleerde carrosserieën binnen het eigen bedrijf loopt door tot op de dag van vandaag. Alle componenten worden in eigen beheer gemaakt en Van Beurden kan zeer flexibel inspelen op de wensen van de klanten. Het spuit- en reclamewerk is sinds de jaren vijftig met de ontwikkeling meegegroeid en draagt bij aan een zeer compleet product.

1990-2015

Met de verhuizing van de nieuwbouw activiteiten naar een nieuw pand in Steenbergen werd weer een stap gezet in de ontwikkeling van het bedrijf. Door altijd de focus te behouden op klant en kwaliteit is Van Beurden Carrosseriebouw ook in 2015 een vooruitstrevend bedrijf dat met moderne technieken, kennis en ervaring volledig is uitgerust voor de toekomst!

(Bron tekst en foto: website Carrosseriefabriek van Beurden)