logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

NV Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS), Vlissingen

crossley-verheul-kms

De KMS (Koninklijke Maatschappij Schelde) was een bedrijf dat zich bezighield met scheepsbouw en scheepsreparatie. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde de KMS ook aluminium carrosserieën voor Crossley-autobussen. Deze waren ontworpen door Verheul en bestemd voor de NS en de dochterondernemingen daarvan. Ook voor een aantal particuliere openbaarvervoerbedrijven heeft De Schelde in die periode bussen vervaardigd.

L 49071 schelde 19460905 friesch dagbladBericht uit het Friesch Dagblad van 5 september 1946: Door de afdeeling vliegtuigbouw van "De Schelde" te Dordrecht worden 130 aluminium autobussen gebouwd, welke bestemd zijn voor de Nederlandsche Spoorwegen. De constructie is gebaseerd op de ervaringen, welke door "De Schelde" met den vliegtuigbouw zijn opgedaan. De eerste in staal uitgevoerde, z.g.n. "self-supporting" bus, die 4200 kg weegt, is gereedgekomen. In Zwitsersch lichtmetaal vervaardigd, weegt de bus 3700 kg.

dodge-schelde-1946-nbmIn de collectie van het Noordelijk Bus Museum bevindt zich een nog te restaureren (2014) Dodge uit 1946 met een carrosserie van De Schelde.

De Stichting Veteraan Autobussen bezit een Crossley met een Schelde carrosserie uit 1947.