logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Medema, Appingedam

MedemaCarrosseriebedrijf Medema is opgericht in 1928 onder de naam Elektrische Carrosseriebouw P.Medema Wzn. In de bedrijfsnaam is in die tijd de toevoeging Wzn opgenomen, wat duidt op Willemszoon. De vader van Pieter Medema heette Willem en was van beroep wagenmaker.

Hoofdzakelijk bouwde Medema autobussen en vrachtwagens en een enkele automobiel. Tot de afnemers behoorden voor de Tweede Wereldoorlog enkele toonaangevende Groninger vervoersbedrijven als de GADO te Hoogezand, OG te Winschoten en de DAM te Appingedam. Daarnaast betrokken veel touringcarondernemingen in de Noordelijke provincies door Medema gebouwde bussen.

De firma Medema, die in 1938 in een naamloze vennootschap werd omgezet, was een betrekkelijk kleine carrosseriebouwer met een geringe productie. De nadruk lag op kwaliteit, vakmanschap en vormgeving, maar de keerzijde van de medaille was de lange levertijd, hoge aanschafprijzen en het relatief hoge gewicht. Andere busbouwers gingen geleidelijk over op seriebouw en Medema’s orderportefeuille was aan het eind van de jaren vijftig nagenoeg leeg.


In 1959 vertrok oprichter-directeur P. Medema Wzn. met medeneming van enkele personeelsleden naar Carrosseriebedrijf Hoogeveen in Hoogeveen, waar hij als adjunct-directeur in dienst trad.

De ook in Appingedam gevestigde concurrent Smit wist enkele orders voor Medema’s neus weg te kapen en daarmee was het faillissement in 1960 een feit. Van de karakteristieke Medema-bussen is helaas geen enkele bewaard gebleven.

Tekst Adriaan Kriek

A 20863 medema appingedam(bron foto: Gronings Archief)

 A 22666 medema appingedam autobus voor Garage v.d. Ploeg, Veendam (bron: Gronings Archief)

A 23077 medema appingedam autobus voor de G.A.D.O.  (bron: Gronings Archief)

 A 28133 medema appingedam cabine op een Kromhout trekker  (bron: Gronings Archief)

Medema carrossrie 19500500advertentie februari 1950

carrosseriefabriek medema typeplaatjeTypeplaatje begin jaren vijftig

medema-daf-ptt-1Mobiel PTT-kantoor, DAF met carrosserie van Medema
(foto: hetgeheugenvannederland.nl)
Deze bus werd in 1952 in gebruik genomen op basis van het eerste model, dat in de oorlog verloren was gegaan. Deze auto werd veelvuldig ingezet in geheel Nederland. Was het niet voor de verkoop van Zomerzegels of Kinderzegels, dan was de auto wel bij een evenement zoals het Muziekconcours te Kerkrade, de viering van 1200 jaar Dokkum-Bonifaciusstad, of de Landbouwtentoonstelling te Kampen. Autopostkantoor no 2 werd in 1970 verkocht aan Circus Boltini waar hij dienst zou gaan doen als kassawagen.

medema-daf-ptt-2Mobiel PTT-kantoor, DAF met carrosserie van Medema
(foto: hetgeheugenvannederland.nl)

 medema carrosserie daf pumaCabine op een DAF voor de firma Puma uit Warffum

 

medema-volvoVolvo met Medema carrosserie uit 1956 

medema chevrolet de jong tours 1Autobus nummer 4 voor De Jong's Tours uit Sigerswoude op basis van een Chevrolet 1.5 ton uit 1955