logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Medema, Appingedam

MedemaDe Damster Carrosseriefabriek P. Medema Wzn. was van ongeveer 1928 tot 1960 een carrosseriebedrijf te Appingedam in de provincie Groningen.

Medema heeft carrosserieën gebouwd voor automobielen, vrachtauto's en vooral autobussen. Tot zijn afnemers behoorden voor de Tweede Wereldoorlog toonaangevende Groninger vervoerbedrijven als de GADO te Hoogezand, Oostelijk Groningen te Winschoten en de DAM te Appingedam. Na de oorlog was de GADO - inmiddels een dochteronderneming van de NS - verplicht haar autobussen centraal in te kopen, maar toch werden in de jaren 1948-54 nog enkele Scania Vabis- en Crossley-bussen en een unieke Kromhout-bus met Medema-carrosserieën aan het GADO-wagenpark toegevoegd. De DABO te Meppel, de EDS te Hoogeveen, de NWH te Zwartsluis, de Marnedienst te Zoutkamp en de ESA te Marum, belangrijke streekvervoerbedrijven in de noordelijke provincies, lieten eveneens een aantal Medema-bussen bouwen. De DAM bleef de trouwste klant en daarnaast betrokken vele touringcar-ondernemingen hun materieel bij deze fabriek. Buiten het noorden des lands waren het vooral streekvervoerder Tensen in Soest en stadsvervoerder De City in Eindhoven die orders bij Medema plaatsten. Bijzonder waren negen aanhangbussen voor de RTM in 1957.

De firma Medema, die in de jaren vijftig in een nv werd omgezet, was een betrekkelijk kleine carrosseriefabriek met een geringe productie. De nadruk lag altijd op vakmanschap, zeer degelijke kwaliteit en fraaie vormgeving, maar de keerzijde van deze medaille was een lange levertijd, hoge aanschafprijzen en het relatief hoge gewicht van de Medema-bussen. Andere busbouwers gingen geleidelijk over op seriebouw en Medema's orderportefeuille was aan het eind van de jaren vijftig nagenoeg leeg. De ook in Appingedam gevestigde concurrent Smit wist enkele orders voor Medema's neus weg te kapen en daarmee was het faillissement in 1960 een feit. Van de karakteristieke Medema-bussen is geen enkele bewaard gebleven.

(bron: Wikipedia)

A 20863 medema appingedam(bron foto: Gronings Archief)

 A 22666 medema appingedam autobus voor Garage v.d. Ploeg, Veendam (bron: Gronings Archief)

A 23077 medema appingedam autobus voor de G.A.D.O.  (bron: Gronings Archief)

 A 28133 medema appingedam cabine op een Kromhout trekker  (bron: Gronings Archief)

Medema carrossrie 19500500advertentie februari 1950

medema-daf-ptt-1Mobiel PTT-kantoor, DAF met carrosserie van Medema
(foto: hetgeheugenvannederland.nl)
Deze bus werd in 1952 in gebruik genomen op basis van het eerste model, dat in de oorlog verloren was gegaan. Deze auto werd veelvuldig ingezet in geheel Nederland. Was het niet voor de verkoop van Zomerzegels of Kinderzegels, dan was de auto wel bij een evenement zoals het Muziekconcours te Kerkrade, de viering van 1200 jaar Dokkum-Bonifaciusstad, of de Landbouwtentoonstelling te Kampen. Autopostkantoor no 2 werd in 1970 verkocht aan Circus Boltini waar hij dienst zou gaan doen als kassawagen.

medema-daf-ptt-2Mobiel PTT-kantoor, DAF met carrosserie van Medema
(foto: hetgeheugenvannederland.nl)

 medema carrosserie daf pumaCabine op een DAF voor de firma Puma uit Warffum


medema-volvoVolvo met Medema carrosserie uit 1956