logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Carrosseriefabriek Loeffen, Wijchen

loeffen-wijchen-1Korte familiegeschiedenis van het carrosseriebedrijf Loeffen uit Wijchen (door Kees Dekker)

Het begon allemaal met opa Gerrit. Hij was timmerman en bouwde in 1928 een woonhuis aan de Heumenseweg te Alverna. Samen met zijn vrouw Wies kregen ze er 7 kinderen. In 1948 startte Gerrit in een schuurtje achter het huis een carrosseriebedrijf. De zaken gingen goed en vier jaar later (1e steenlegging 28-02-1952) kon het schuurtje worden vervangen door een loods waarin ook ruimte was voor een spuiterij. (zie de foto hieronder)

loeffen-wijchen-2

Oudste zoon Jan kwam de onderneming versterken en kreeg in 1958 gezelschap van zijn broer Harry.

Er zijn prachtige familieverhalen uit die tijd. Vooral over Wies, zij was een echte duizendpoot. Ze was niet alleen moeder van zeven kinderen, maar ze werkte ook volop mee in het carrosseriebedrijf. Ze kon platen walsen voor de cabines, stond mee te sleutelen en zorgde dat iedereen genoeg onderdelen had. En dan te bedenken dat ze ook nog vroedvrouw was. Als er in de buurt iemand moest bevallen, dan waste ze razendsnel haar handen, schoot in een schone schort en sprong op de fiets.

Over de "oude fabriek" is rond 1970 één grote staalconstructie heen gebouwd en afgewerkt waarna de oude fabriek daaronder werd afgebroken. Tijdens deze enorme uitbreiding en nieuwbouw ging de productie uiteraard gewoon door.

Uiteindelijk groeide carrosseriebedrijf Loeffen in de jaren tachtig wederom uit haar jasje. Er was echter geen ruimte meer in Alverna, daarom werd er nieuw gebouwd aan de Christiaan Huygensstraat in Wijchen.

Het huis en de loodsen aan de Heumenseweg te Alverna kwamen leeg te staan. In 1988 zijn deze aangekocht door kleinzoon Geert-Jan, waardoor nu al de derde generatie Loeffen op deze plek zich met een onderneming gevestigd heeft: Loeffen tuin- en interieurdecoraties.

Ondertussen was de nieuwste fabriek in 1985 in gebruik genomen. Dit was een modern groot complex met een ruim terrein en met een moderne lakkerij waarin drie vrachtwagencombinaties separaat gespoten konden worden.

In 1995 viel plotseling het doek omdat Harry Loeffen (Jan Loeffen had zich vanwege gezondheidsredenen al jaren eerder uitgekocht) de grond en gebouwen verkocht aan de nog grotere buurman Nooteboom Trailers die deze fabriekshallen integreerde in hun eigen fabriekshallen. Overigens ging het bij de aankoop van "Carrosseriefabriek Loeffen" door Nooteboom alleen maar om de grond en gebouwen omdat hun specialiteit bestaat uit het maken van speciale trailers en diepladers voor zware transporten.

Er werken ongeveer 500 mensen bij deze firma. Ook wil het bedrijf nog meer uitbreiden, maar dat kan niet meer in Wijchen. Daarom is er al industriegrond aangekocht in de naburige gemeente Beuningen.

De "goodwill" klantenkaartenbak carrosseriebouw is toen overgedaan aan een andere reeds bestaande carrosseriefabriek op het industrieterrein van Wijchen, namelijk de firma Jaspers, die nu nog steeds bestaat. Bijna al het voltallige personeel van Loeffen is toen meeverhuisd naar Jaspers.

loeffen-wijchen-3Opel Blitz

loeffen-wijchen-4Bùssing

loeffen-wijchen-5van Twist

fotoboek-Loeffen-097-scaniaScania-Vabis

fotoboek-Loeffen-099-hograHogra

fotoboek-Loeffen-102Bedford

fotoboek-Loeffen-115-kromhoutKromhout

loeffen-verbouwing-1verbouwing 1970

loeffen-verbouwing-2verbouwing 1970

loeffen-verbouwing-3verbouwing 1970

(foto's coll. Kees Dekker en fam Loeffen)