logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Kuip, Wognum

Carrosserie & Wagenbouw Kuip, Wognum

In 1799 vestigt Tijmen Kuip, afkomstig uit Enkhuizen, zich als wagenmaker/herbergier te Wognum. Zijn zoon Tijmen en kleinzoon Carel zijn de opvolgers. Carel trouwt met Elizabeth Bot. Zij krijgen negen kinderen, van wie er drie in het bedrijf komen: Piet, Tijmen en Nico. Als Carel overlijdt, zet zijn weduwe het bedrijf voort onder de naam ‘Wed. C. Kuip en Zonen’. Zoon Carel vertrekt naar Hem, waar hij een carrosseriebedrijf begint, dat nog steeds bestaat.

Tijmen is de wagenmaker, Piet de plaatwerker en monteur en Nico doet de administratie. Ze produceren wagens, karren, koetsen, en bouwen bussen en vrachtwagens. Ze verkopen en repareren auto’s en fietsen (Batavus). Tussen 1925 en de Tweede Wereldoorlog exploiteren ze een buslijn tussen Hoorn en Alkmaar. Na de oorlog wordt dit een touringcarbedrijf met twee bussen. Ze verhuren luxewagens met en zonder chauffeur, ook voor rouw en trouw, en vanaf eind jaren 20 verkopen ze benzine.

Rond 1960 overlijdt Tijmen en verhuist Piet. Nico zet de zaak voort met twee van zijn kinderen: Nico junior werkt als monteur (het verkopen en repareren van auto’s is de hoofdactiviteit geworden) en Kees begint een rijschool. Als Nico senior overlijdt zet zijn weduwe het bedrijf voort. In 1999 gaat Nico junior met pensioen (Kees is dan al gestopt) en wordt het bedrijf na precies 200 jaar gesloten. Na een kleine 10 jaar leegstand werd begin 2017 het pand gesloopt. De twee 'eerste stenen' zijn gered en naar de historische vereniging gegaan.

kuip-wognumFoto van plusminus 1940. Een veewagen gebouwd voor Ligthart uit Nibbixwoud. Op de voorgrond (met gereedschap in zijn hand) staat Tijmen Kuip, de wagenmaker/carrosseriebouwer.